A fővárosi hulladékgazdálkodási közszolgáltatás megfelel a Kormányrendeletnek

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás végzésének feltételeiről szóló 385/2014.(XII.31.) Korm. rendelet háznál történő szelektív hulladékgyűjtésre vonatkozó, igen szigorú elvárásainak a Fővárosi Önkormányzat eleget tud tenni. Ez annak köszönhető, hogy a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. bevonásával, egy korszerű, működőképes szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítése érdekében, időben megkezdte a felkészülést.
 
A rendszer kialakításához szükséges mintegy 5 milliárd forint értékű beruházást majdnem teljes egészében (több mint 90 %-ban) uniós támogatásból valósította meg a Fővárosi Önkormányzat.
A nemzetközi összehasonlításban is rekordidő alatt megvalósított projekt - jelenleg már csak a pótlásokat végzi az FKF - több rangos díjban és kitüntetésben is részesült, többek között 2014-ben elnyerte a Magyar Termék Nagydíjat is.
 
A januártól hatályos jogszabály előírja, hogy a szolgáltatónak - a vegyes hulladék mellett - a háztól kell elszállítania a műanyag-, a fém- és a papír hulladékot. A házhoz-menő szelektív hulladékgyűjtés Budapesten történő kialakításánál a családi és társasházak 2 db tartályt (sötétkék gyűjtőedény sárga és kék tetővel ellátva) kaptak a műanyag és fém illetve a papír hulladékfrakciók gyűjtésére. A műanyag flakonokat laposan - lehetőség szerint kupak nélkül -,az újságpapír hulladékot pedig kötegelve kell a gyűjtőedényben elhelyezni, ezt szállítja el az FKF Zrt. előre meghatározott időpontokban.
A Kormányrendelet kimondja, hogy a zöldhulladékot vagy az erre rendszeresített szabványos gyűjtőedényben, vagy pedig zsákban kell gyűjteni. Budapesten hulladékgyűjtő zsák áll a lakosság rendelkezésére és a zöldhulladék gyűjtő rendszer már több éve működik a fővárosban.
 
A közszolgáltató honlapján a háznál történő szelektív gyűjtéssel kapcsolatban az alábbi linken tájékozódhatnak:
 
A zöldhulladék gyűjtés kapcsán az alábbi linken olvashatnak tájékoztatást:
       
BVK Holding Zrt.