A Fővárosi Vízművek a szerbiai árvízkárosultaknak nyújt segítséget

A Fülöp-szigeteki segélyakciót követően ismét bevetésre készek a Fővárosi Vízművek önkéntesei, akik ezúttal a szerbiai árvíz és rendkívüli esőzések sújtotta terület lakói számára biztosítják az életet jelentő egészséges ivóvizet. Ahogyan szinte minden természeti katasztrófa után, most is a fertőzött víz jelenti az egyik legnagyobb gondot és egészségügyi kockázatot.
 
A Szerb Kormány felkérésére május 23-án induló, missziós tevékenységben már nagy gyakorlatra szert tett kilencfős segélycsapat a korábban számos bevetésen, többek közt a Srí Lanka-i cunami, a dél-moldvai és mátrakeresztesi árvíz, valamint legutóbb a Fülöp-szigeteki tájfun során kipróbált víztisztító és –csomagoló berendezés segítségével naponta 100 ezer liter ivóvízzel látja majd el a Belgrád környékén élőket.
 
A legkevesebb negyven halálos áldozatot követelő, csaknem félmillió embert otthona elhagyására kényszerítő áradást követően az ideiglenes ivóvíz-biztosításon túl az áradások és esőzések következtében erősen szennyeződött és megrongálódott helyi vízhálózatban keletkezett károk felmérésében és helyreállításában is jelentős feladat hárul a Vízműves szakemberekre.
 
A korábbi magyarországi dunai árvizekben szerzett tapasztalataira építve a Fővárosi Vízművek szakmai segítségét is felajánlotta a víznyerő területek árvíz elleni védelme és a víznyerő kutak fertőtlenítése, a biztonságos vízszolgáltatás újraindítása területén.
 
A missziót támogató valamennyi eszközt és berendezést a Fővárosi Vízművek biztosítja.
 
Fővárosi Vízművek Zrt.