Hétfőtől bezárhatnak a fővárosi bölcsődék és óvodák

A fővárosi operatív törzs ma minden kerületi polgármesterrel közösen egyeztetett a koronavírus járványra való felkészülésről. Hétfőtől bezárhatnak a fővárosi óvodák, bölcsődék és nem lehet felszállni az első ajtón a BKV busz- és trolijárataira, és a cég átáll a szünidei menetrendre.

A koronavírus-járvány terjedésének lassítása a gyors és határozott döntéseken múlhat, és azon, hogy mennyire figyelünk egymásra. A főpolgármester minden budapestit arra kér, hogy lehetőségei szerint a legkevesebb érintkezést vállaljon a következő hetekben, a budapesti munkaadókat pedig arra, hogy minden lehetőséget használjanak fel az otthoni munkavégzés feltételeinek megteremtésére, a szakaszos munkakezdés bevezetésére, hogy így csökkentsük a városi tumultust. A főváros és cégei minden munkavállalójuknak biztosítják a jövedelmet.

A fővárosi operatív mai törzs ülésén minden kerületi polgármester részt vett, és egységes volt az álláspont abban, hogy hétfőtől bezárnak az önkormányzati fenntartású óvodák és bölcsődék Budapesten.

A közlekedésben is több változás lép életbe mostantól. A BKV busz-, és trolijáratain nem lehet felszállni az első ajtón és a cég átáll a szünidei menetrendre. A Bubi - közösségi kerékpár - szolgáltatás ára a lehető legalacsonyabbra, 100 forintra csökken. A BKK az utasszámok, közlekedési helyzetek folyamatos figyelésével naponta felülvizsgálja és jelzi, milyen változtatásokra van még szükség.

A főpolgármester elrendelte a budapesti gyógyfürdők azonnali bezárását és bezár a Fővárosi Növény- és Állatkert is, mely eddig is csak a szabadtéri programjait tartotta meg.

A fővárosnak szorosabb együttműködésre van szüksége a kormányzati szervekkel, hogy az iskola, óvoda és bölcsőde bezárások miatt senki ne maradjon szociális ellátás nélkül. Ennek megszervezése már folyamatban van az intézményekkel együttműködve.

Budapesten nem fordulhat elő olyan, mint Komlón vagy Szekszárdon, mindenről továbbra is a közgyűlés tagjaival, a polgármesterekkel, bizottságok bevonásával dönt a főpolgármester. Négy munkacsoport jön létre, amely egy-egy főpolgármester-helyettes irányításával koordinálja az operatív törzs működését, a közlekedési, a költségvetési és az önkéntes felajánlásokkal kapcsolatos feladatokat.

 

Hétfőtől minden délután 15:00 órakor sajtótájékoztatót tart a fővárosi operatív törzs, amelyen a legújabb intézkedésekről tájékoztatja a nyilvánosságot.

Budapest, 2020. március 14.

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport