Tarlós: a fővárosi menedékhelyeken csaknem 90 százalékos a kihasználtság

​Csaknem 90 százalékos a fővárosi menedékhelyek kihasználtsága a rendkívüli hidegben - mondta a főpolgármester a tv2 Mokka című műsorában hétfő reggel. Tarlós István arról is beszélt, hogy idén folytatódnak az árvízvédelmi fejlesztések, szeptemberig megkezdődik a Lánchíd felújítása, és még azt megelőzően a BAH-csomóponti felüljárót újítják meg.

A főpolgármester elmondta: a rendkívüli hideg miatt vasárnap késő este tartottak  konzultációt. A budapesti szállásokon csaknem hatezer férőhely van, ezek kihasználtsága 88 százalékos. A főváros szakirányú cége mellett a máltai szeretetszolgálat és a Menhely Alapítvány segíti a rászorulókat. 283 szabad ágy még mindig van, és azokon kívül is van lehetőség további 130 ember elhelyezésére.

Tarlós István szólt arról, hogy a szombat délben életbe lépett vörös kód - amelyet akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet mínusz 10 Celsius-fok alá süllyed - Budapesten. Ez azt jelenti, hogy minden szociális intézménynek, nemcsak a hajléktalanellátóknak, fogadniuk kell az otthontalanokat. Példaként említette, hogy az idősek otthonaiban is biztosítanak elhelyezést. A főpolgármester kiemelte: a 06-1-338-4186-os diszpécservonalon mindenki jelentheti, ha ellátatlan hajléktalannal találkozik.

Tarlós István a fővárosi munkák, fejlesztések kapcsán kitért arra is, hogy az árvízvédelem folytatódik. Példaként említette a Római-parton az Aranyhegyi-árok, a Barát-patak és a pünkösdfürdői csomópont kivitelezését. Elmondta, hogy a BKV járműállományának cseréje is folytatódik: 2010-hez képest 2019 végére a buszokat, metrókat, trolikat száz százalékban, a villamosoknak pedig több mint az egyharmadát lecserélik.

A főpolgármester közölte, hogy szeptemberig megkezdődik a Lánchíd felújítása. A forgalomszervezéssel összefüggésben előtte "ráncfelvarrást" végeznek a BAH-csomóponti felüljárón. A BAH-csomópont után a Lánchidat és a pesti oldalon a 2-es villamos alagútját és az ottani csomópontot egy ütemben újítják fel.

A munkálatokat a Lánchíddal kezdik, nem sokkal később látnak hozzá a pesti hídfő felújításához, az utóbbi kivitelezése rövidebb ideig tart majd. A második ütem lesz a Váralagút, amelyhez a Clark Ádám tér is hozzátartozik - ismertette a főpolgármester, megjegyezve: összességében  meghaladja a húszmilliárd forintot a beruházás.

MTI