Korai fejlesztés napja május 7-én a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatnál

Május 7-én első alkalommal rendezi meg a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat a "korai fejlesztés napját", amikor tanácsadással, bemutató foglalkozásokkal és előadással várják az érdeklődőket a szakszolgálat tagintézményeiben. Az esemény célja, hogy felhívják a figyelmet a kora gyermekkori prevenció és intervenció jelentőségére.
 
Mosányi Emőke, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat főigazgatója hangsúlyozta: nagyobb figyelmet kell fordítani a gyermekekre, hogy "minél hasznosabb útravalóval indíthassuk el őket az életben". Hozzátette: ma már köztudott a gyermekek korai fejlesztésének jelentősége, hathatós és megnyugtató eredményt pedig csak szakemberek bevonásával lehet elérni. Minél kisebb korban ismerik fel a fejlődés egyenetlenségeit, tárják fel az okait, korrigálják a lemaradásokat, annál nagyobb az esély a harmonikus fiatal és felnőttkorra - emelte ki. Ehhez szükség van az egészségügyi, szociális és köznevelési intézmények összefogására.
 
A pedagógiai szakszolgálatok ebben jelentős szerepet kapnak. A korai fejlesztés, oktatás és gondozás feladata az ellátásra való jogosultság megállapításának időpontjától kezdődően a gyermek fejlődésének elősegítése, a család kompetenciáinak erősítése, ami magában foglalja a komplex gyógypedagógiai fejlesztést, tanácsadást, a társas, a kommunikációs és nyelvi készségek fejlesztését, a mozgásfejlesztést és a pszichológiai tanácsadást is.
 
A "korai fejlesztés napja" programfüzete itt olvasható.