Újpest Önkormányzata és a Fővárosi Vízművek 17 kerületi iskolában helyezett el ivókutakat

​Újpest Polgármestere, Wintermantel Zsolt és a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója, Haranghy Csaba jelenlétében 2014. május 7-én került sor az újpesti iskolákban elhelyezett ivókutak átadására. A szimbolikus eseménynek a Babits Mihály Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium adott otthont.

Az Önkormányzat és az ivóvíz-szolgáltató közösen indított programjának célja, hogy a gyerekek az iskolában is kulturált körülmények között jussanak egészséges ivóvízhez, és a környezetet kímélve az eldobható palackok száma is csökkenjen.

A vezetékes víz fogyasztását ösztönző, „Válj ki a tömegből!” címmel indított kampány  keretében elhelyezett táblákon arra hívják fel a figyelmet, hogy a vezetékes víz fogyasztása nemcsak egészséges, de zsebpénzbarát is, és egyúttal fokozza a koncentráló és ellenálló képességet. Emellett az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmaz, bizonyítottan jó az íze és jóval olcsóbb, mint a palackozott italok.

Az Önkormányzat - gondolva a kisebb gyerekekre és szüleikre -  kiterjesztette a programot  Újpest játszótereire is, ahová ezidáig 12 ivókutat helyeztek ki.

A Fővárosi Vízművek nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az egészséges életmód elengedhetetlen részét képező folyadékbevitelre ösztönözze a szolgáltatási területén élőket és kiemelten a fiatalokat. E szándéktól vezérelve a Társaság idén immár negyedik alkalommal csatlakozott a Happy Hét programhoz is, melynek keretében márciusban egy héten át ballonos vízadagolók kihelyezésével hívták fel a résztvevő 13 budapesti iskola közel hatezer tanulójának figyelmét az egészséges vízfogyasztás fontosságára.

Az ivóvíz az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A budapesti vezetékes víz pedig európai mércével mérve is kiváló minőségű.

A kezdeményezés jól illeszkedik a szeptembertől hatályba lépő közétkeztetési rendelethez is, melynek célja, hogy a közétkeztetésben részesülők – kiemelten az iskoláskorúak – egészségesebb ellátását biztosítsa, többek közt a szénsavas és cukros italok tiltásával.

 

Fővárosi Vízművek Zrt.
Újpesti Önkormányzat