Területfejlesztési dokumentumok

​​​​A Területfejlesztési törvény (1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről) alapján Budapest területén a Fővárosi Önkormányzat látja el azokat a terület- és településfejlesztési, valamint területrendezési, településrendezési és településüzemeltetési feladatokat, amelyek a főváros egészét érintik, vagy amelyek a fővárosnak az országban betöltött különleges szerepköréhez kapcsolódnak.
 

 

A Területfejlesztési Koncepció meghatározza a budapesti térség hosszú távú, átfogó fejlesztési céljait, valamint információkat biztosít az ágazati és a kapcsolódó területi tervezés és a területfejlesztés szereplői számára.
 
 
 

 

A Területfejlesztési Program a Koncepcióban megfogalmazott stratégiai célok eléréséhez szükséges cselekvési terv, mely a középtávon reális megvalósítás érdekében meghatározza konkrét beavatkozási területeket és intézkedéseket.
 
 
 
 

 

Az ITP a 2021-2027 közötti uniós programozási időszak fejlesztései számára kulcsfontosságú terület- és településfejlesztési dokumentum, mivel az ebben lefektetett elvek alapján van lehetőség bizonyos projekteket uniós forrásból finanszírozni.