Roma-NeT II

URBACT - Connecting cities Building successes logóRoma-NeT Pilot Delivery Network projekt

Budapest Főváros Önkormányzata a Fővárosi Közgyűlés 1926/2013. (11.14.) számú döntése alapján pályázatot nyújtott be mint Vezető Partner az Európai Unió URBACT II programjához a Roma-NeT Pilot Delivery Network elnevezésű projektjavaslattal, mely bekerült a kiválasztott hálózatok közé. A Monitoring Bizottság 2013. november 29-i döntését követően a Roma-NeT Pilot Delivery Network projekt a 16 hónapig tartó megvalósítási szakaszba léphetett. Ez egy úgynevezett soft projekt, vagyis tudásmegosztáson alapul, fizikai beruházással nem jár.

Az URBACT egy európai tanulmányi és tapasztalatcserén alapuló, a fenntartható városi fejlődés elősegítését célzó program. Lehetővé teszi a városok számára, hogy a legfőbb városi kihívásokra közösen dolgozzák ki a válaszokat, és segítséget nyújt nekik abban, hogy gyakorlati, új és fenntartható megoldásokat találjanak, figyelembe véve a gazdasági, szociális és környezetvédelmi szempontokat is. Az URBACT II Program egyik legnagyobb újítása, hogy megköveteli minden projekt partnertől egy Helyi Támogató Csoport (Local Support Group) felállítását, és a Helyi Akcióterv kidolgozását, amelyhez szükség van a helyi közösségek és a kulcsfontosságú helyi szervezetek közreműködésére.

Roma-NET logóA Roma-NeT Pilot Delivery Network a Roma-NET projektben (ld.: http://budapest.hu/Lapok/Roma-net.aspx) megkezdett munka folytatására ad lehetőséget. A projekt keretében az elkészült és már megvalósítás alatt álló helyi cselekvési tervek vonatkozásában a megvalósításról cserélnek tapasztalatot a partnerek, felmérik a megvalósítás előrehaladását, a megvalósítás akadályait, bemutatják egymásnak a sikeres Helyi Támogató Csoport működési modelleket, a projekt menedzsmentre vonatkozó jó gyakorlatokat. Az eredeti partnerségből Almería, Bologna, Glasgow, Nagykálló, Torrent és Budapest vesz részt a Pilot Delivery Network projekt megvalósításában.

A projekt munkaprogramja nemzetközi tapasztalatcseréből (indító szeminárium, szakmai tapasztalatcsere találkozók, záró konferencia, helyi disszeminációs szemináriumok), az elkészült cselekvési terv felülvizsgálatából, a Helyi Támogató Csoport és a projekt megvalósításában résztvevő köztisztviselők képzéséből, valamint kommunikációs, disszeminációs tevékenységekből áll. A projekttel lehetőség nyílik további közvetlen uniós és Strukturális Alapok támogatások bevonására a helyi cselekvési terv megvalósításába, civil szervezetek felkészültségének növelésére a 2014-2020-as uniós programozási időszak forrásainak elnyerésére.

A projekt budapesti koordinátorai Mátyási Gizella (bpoffice@skynet.be) valamint Molnár Attila (molnara@budapest.hu)

További információ: http://urbact.eu/en/projects/active-inclusion/roma-net-ii/homepage/