ROMA-NET projekt

URBACT - Connecting cities Building successes logóBudapest Főváros Önkormányzata a Fővárosi Közgyűlés 1706/2009.(10.12.) számú döntése alapján pályázatot nyújtott be mint Vezető Partner az Európai Unió URBACT II programjához a ROMA-NET elnevezésű projekt javaslattal, amely bekerült a kiválasztott hálózatok közé. Az URBACT II programban kétszakaszos eljárásrend van érvényben, az első szakaszban a kiválasztott hálózatok kidolgozták a projektjavaslatukat és végleges pályázatot nyújtottak be. A Monitoring Bizottság július 19-ei döntését követően a ROMA-NET projekt a 30 hónapig tartó megvalósítási szakaszba léphetett. Ez egy ún. soft projekt, vagyis tudásmegosztáson alapul, fizikai beruházással nem jár.

Roma-NET logóAz URBACT egy európai tanulmányi és tapasztalatcserén alapuló, a fenntartható városi fejlődés elősegítését célzó program. Lehetővé teszi a városok számára, hogy a legfőbb városi kihívásokra közösen dolgozzák ki a válaszokat, és segítséget nyújt nekik abban, hogy gyakorlati, új és fenntartható megoldásokat találjanak, figyelembe véve a gazdasági, szociális és környezetvédelmi szempontokat is. Az URBACT II Program egyik legnagyobb újítása, hogy megköveteli minden projekt partnertől egy Helyi Támogató Csoport (Local Support Group) felállítását, és a Helyi Akcióterv kidolgozását, amelyhez szükség van a helyi közösségek és a kulcsfontosságú helyi szervezetek közreműködésére.

A ROMA-NET egy kilenc európai városból álló partnerségi hálózat, mely abból a célból alakult, hogy megoldást találjon a városok határain belül élő roma közösségek kirekesztése ellen. A projekt középpontjában a társadalmi befogadás azon speciális elemei állnak, amelyek leginkább érintik a partnervárosok roma közösségeit. A vezető partnerhez, Budapesthez nyolc másik európai város csatlakozott: Udine és Bologna Olaszországból, Karvina Csehországból, Heraklion Görögországból, Almería és Torrent Spanyolországból, Glasgow az Egyesült Királyságból, valamint Kassa városa Szlovákiából. A partnerek nemzetközi szemináriumok alkalmával osztják meg egymással az adott témakörrel kapcsolatos tapasztalataikat.
 
A projekt a felnőttkor küszöbén álló korosztályra koncentrál, rajtuk keresztül próbálja elérni azokat a pozitív változásokat, amelyek hozzájárulhatnak a roma lakosság sikeres társadalmi integrációjához. A következő harminc hónapban a közösségépítés, a társadalmi kirekesztés és szegregáció integrált és területi alapú kezelése, a másodlagos munkaerőpiac témáira koncentrálva valamennyi partnerváros elkészíti helyi akciótervét és hozzálát annak megvalósításához.
 
A projekt témájának fontosságát jelzi, hogy bekerült az Európai Bizottság által külön támogatott (ún. „fast track”) projektek közé, ami azt jelenti, hogy a Regionális Politikai Főigazgatóság és a Foglalkoztatási és Szociális Ügyekért Felelős Főigazgatóság egy-egy munkatársa is a segítségünkre lesz a megvalósítás során, továbbá az illetékes Irányító Hatóságok is figyelemmel kísérik majd a munkát, a Helyi Akcióterv kidolgozását és remélhetőleg biztosítják majd az egyes akciók megvalósításához szükséges forrásokat is az Operatív Programokon keresztül.
 
Az első szakaszban a projekt vezető szakértője által összeállított, a projekttevékenységeket megalapozó angol nyelvű alaptanulmány a http://urbact.eu/en/projects/active-inclusion/roma-net/homepage/ linken elérhető.
 
A projekt budapesti koordinátorai Mátyási Gizella (bpoffice@skynet.be) valamint Molnár Attila (molnara@budapest.hu)
 
 

Zárókonferencia

dr. Szentes Tamás főpolgármester-helyettes a Roma-NET projekt záró konferenciáján.
Interaktív workshopokkal, projektlátogatással és konferenciával zárult a Roma-Net Urbact II projekt Budapesten. A záróeseményt Szentes Tamás főpolgármester-helyettes nyitotta meg.

Akcióterv

Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes ismerteti a Roma-NET projekt akciótervét.
​Budapest is elkészítette a roma fiatalok társadalmi integrációját elősegítő helyi akciótervét a Roma-Net program keretében. Bár a program jövő januárban véget ér, ez korántsem az út vége, inkább a kezdete – mondta Csomós Miklós.
HÍRLEVÉL