Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa

A Tanács célja, működése

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa a Fővárosi Önkormányzat és a Kormány közötti egyeztető, döntéselőkészítő és koordinációs fórum. A Tanács – a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezésére – 2018. októberben jött létre, működését a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsáról szóló 1509/2018. (X. 17.) Korm. határozat szabályozza. A Tanács a budapesti fejlesztéspolitika és a kiemelt budapesti fejlesztések összehangolása érdekében javaslattevő, kezdeményező, döntéselőkészítő feladatokat lát el; továbbá figyelemmel kíséri és nyomon követi a fejlesztések megvalósítását.

A Tanács 10 tagból áll, akik közül 5 tag a Kormányt, 5 tag a Fővárosi Önkormányzatot képviseli. Döntéseit egyhangúlag hozza, a döntéshozatal során a Kormánynak és a Fővárosnak egy-egy szavazata van: a szavazati jogot a Kormány nevében a miniszterelnök vagy az őt helyettesítő miniszter, a Fővárosi Önkormányzat nevében a főpolgármester gyakorolja. A Tanács elnöke a miniszterelnök, akit akadályoztatása esetén a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettesít; társelnöke a főpolgármester, aki a Tanács ülésein nem helyettesíthető; ügyvezető alelnöke a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, aki a Tanács ülésein nem helyettesíthető. A Tanács további tagjai a Kormány oldaláról a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a Tanács ülésein nem helyettesíthető, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, valamint az innovációért és technológiáért felelős miniszter.

A Tanács további tagjai a Fővárosi Önkormányzat oldaláról összesen négy fő: a főpolgármester által felkért egy vagy több főpolgármester-helyettes, illetve a fővárosi közgyűlés polgármester tagjai közül a főpolgármester által felkért tag vagy tagok.

A Tanács aktuális tagjai:
• Orbán Viktor, Magyarország Miniszterelnöke (elnök)
• Karácsony Gergely, Budapest Főpolgármestere (társelnök)
• Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár (ügyvezető alelnök)
• Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter
• Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter
• Palkovics László, innovációért és technológiáért felelős miniszter
• Kiss Ambrus, általános főpolgármester-helyettes
• Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere
• Tóth József, a XIII. kerület polgármestere
 
A Tanács döntései
Budapest új városvezetése fontosnak tartja az Önkormányzat átlátható, nyitott működését, ezért a korábbi gyakorlattal szakítva a Tanács ülésein született döntéseket egységesen és áttekinthetően közzéteszi. A Tanács 2018-2019 között született határozatait az egyszerűbb tájékozódás érdekében külön dokumentumban gyűjtöttük össze.

 

2018. november 29 - 2019. július 9-i ülések határozatai

2019. december 12-i  határozatok

2020. február 27-i határozatok

2020. október 15-i határozatok

2021. március 18-i határozatok

2021. március 25-i határozatok