Korai Fejlesztés Hete a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat tagintézményeiben

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat azzal a szándékkal rendezi meg február 8-12. között a Korai Fejlesztés Hetét, hogy minden intézményében és minden lehetséges fórumon felhívja a figyelmet arra: milyen sokat tehet az érintett szülő gyermekéért, másfelől a problémájával senki nincs egyedül, intézményeink komoly szerepet tudnak vállalni a későbbi kockázatok elkerülésében. A korai ellátás ugyan egyre ismertebb a szülők körében, de a gyakorlat azt mutatja, még mindig túl magas a rendszeren kívül rekedők száma. 

Hazánkban évente körülbelül 90.000 gyermek születik, 8 százalékuk veszélyeztetett, akiknél előfordulnak kockázati tényezők (az anya terhessége, a csecsemő születése körülményei vagy a csecsemő kis súlya). Az eltérő fejlődés esetén kulcsfontosságú, hogy a nulladik naptól kezdve segítséget, tanácsot, diagnózist, támogató szolgáltatást, terápiás ellátást kapjon a baba. Kutatások igazolják, hogy az állapotjavulás esélye jelentősen nő, ha időben indul el az ellátás.

Magyarországon, a nemzetközi gyakorlathoz hasonlóan, több szakterület – az egészségügyi, a pedagógiai és a szociális hálózat – együttesen kapcsolódik be az ellátásba. Célunk, hogy a családnak minél rövidebb utat kelljen megtennie gyermekével a szakemberig, azaz hogy az ellátás helyben legyen vagy helybe menjenek szakembereink.

Tagintézményeinkben tanácsadással, bemutató foglalkozásokkal, előadással várnak minden érdeklődőt. A programfüzet itt olvasható, további információk a www.fpsz.hu honlapon találhatók. 

Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat