Climate-KIC

A Fővárosi Közgyűlés 2056/2012. (10.03.) és 2057/2012. (10.03.) számú határozatai alapján a Fővárosi Önkormányzat 2012. október 3-án csatlakozott az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) Climate-KIC szervezetéhez. A Fővárosi Közgyűlés 2013. április 24-én 652/2013. (04.24.) jóváhagyta a Partnerségi Támogatási Szerződés megkötését a Climate-KIC szervezettel.  A 2008-ban autonóm uniós testületként létrehozott EIT fő feladata, hogy a jelentős társadalmi kihívások megoldásához közös platformot kínáljon a kiváló felsőoktatási intézmények, kutatóközpontok és vállalkozások számára. Ezt a célkitűzést az intézet a köz- és a magánszféra közötti úttörő jellegű, határokon átnyúló partnerségek – tudományos és innovációs társulások – révén kívánja megvalósítani.

A tudományos és innovációs közösség (Knowledge and Innovation Community, a továbbiakban: KIC) egy magas fokon integrált, kreatív és kimagasló teljesítményen alapuló partnerség, amely egyesíti az oktatási, a technológiai, a kutatási, az üzleti és a vállalkozói területeket olyan új innovációk és új innovációs modellek kialakítása érdekében, amelyek másokat inspirálnak. Az EIT első három KIC-e 2009 decemberében került kijelölésre: az éghajlatváltozás mérséklése és alkalmazkodás (a továbbiakban: Climate-KIC), a fenntartható energia (KIC InnoEnergy) és a jövő információs és kommunikációs társadalma (ICT Labs EIT). 

A Climate-KIC célja, hogy széles körben elérhetővé tegye a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséhez szükséges szaktudást, és elősegítse az innovatív termékek, szolgáltatások piacra jutását. A Climate-KIC szakmai fókuszterületei: a klímakutatás (a klímaváltozással járó helyzetek kezelése), a vízkészletek kezelése (Európa vízkészleteinek kezelése), városok (rugalmasság és alacsony szén-dioxid kibocsátású rendszerek), termelés (nulla szén-dioxid kibocsátású rendszerek).

A Főváros utólag, 2013. január 1-jével csatlakozott a Pioneer Cities (Élenjáró városok) elnevezésű projekthez. A projektben hat regionális jelentőségű város vett részt, Budapest mellett Birmingham (vezető partner), Bologna/Modena, Frankfurt, Castellon és Wroclaw. A Pioneer Cities a városok meglévő projektjeire és stratégiáira támaszkodva kívánta szisztematikus megközelítéssel és szervezési innovációkkal elősegíteni a SMART Cities kezdeményezés céljainak megvalósítását.

2013. szeptember 23-án benyújtásra került az EIT Making Transitions Happen (Változások véghezvitele) platformjához a Transition Cities projektjavaslat, amely az EIT kiemelt jelentőségű kezdeményezése; a projekt a Pioneer Cities tapasztalataira épül. A projektjavaslat több módosítás után elfogadásra került, a fent említett városokon kívül Valencia is bevonásra került a projektbe, továbbá Helsinki, mint követő város. A projekt 2014. január 1-jével elindult, tervezett időtartama 3 év.

2015 tavaszán indult a Climate-KIC Progam keretében a Fenntartható városi közvilágítás fejlesztése (Sustainable Outdoor Lighting & Sensory Urban Networks, röviden SOLSUN) c. innovációs projekt. A két éves projekt konzorciumát az angol EnLight® cég vezeti, további tagok Budapest Főváros Önkormányzatán kívül a British Telecom, a PANNON Pro Innovációs Kft., és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A projektben a közvilágítást biztosító lámpatesteken alacsony költségvetésből kiépíthető intelligens szenzorok kerülnek elhelyezésre.

További információ a Climate-KIC-ről angol nyelven a http://www.climate-kic.org/ oldalon, magyar nyelven a http://klimainnovacio.hu/hu/ oldalon találhatók.
 

Az EIT (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) Climate-KIC szervezetének logója

Kapcsolódó projekt

A Transition Cities projekt alapja a hat Regionális Innovációs Központot (RIC) magában foglaló nagyváros - Birmingham, Bologna, Budapest, Frankfurt, Wroclaw és Valencia - összefogása. Célja, hogy feltárja és kidolgozza azt a rendszerszintű megközelítést és szervezeti innovációt, amely jelentős átalakuláshoz vezet a városokban.

Kapcsolódó projekt

Budapest Főváros Önkormányzata mint partner vesz részt a SOLSUN (Sustainable Outdoor Lighting & Sensory Urban Networks) c. innovációs projektben, melynek célja az intelligens városi infrastruktúra kialakítása a városi közvilágítási rendszer költséghatékony és fenntartható hasznosításával.