Újpesten alakítjuk ki Budapest első pozitív energiamérlegű városrészét

​​Újpesten alakítjuk ki Budapest első pozitív energiamérlegű városrészét, ami szociális kérdésekre is választ adhat. Egy nemrég indult európai uniós projekt részeként tiszta energiaforrásokra épülő és pozitív energiamérlegű városrésszé alakítjuk a Megyeri út és Fóti út kereszteződésének környezetét.

A Megyeri út 45. alatt egykor iskolaként működő, ma kihalt épületben szociális bérlakásokat hozunk létre, a földszinten szolgáltatásoknak adunk helyet. Terveink szerint a Megyeri úti temetőt, a Béla utcai idősotthont és kicsit délebbre az Észak-Pesti Szennyvíztisztító telepet is bevonjuk a klímabarát fejlesztésbe, melynek eredményeként az ott megtermelt energia mennyisége meghaladhatja majd az energiafogyasztást.


 
Február elején a franciaországi Lyonban tartott projektindító konferencián Ámon Ada, a Főpolgármesteri Hivatal Klíma- és Környezetügyi Főosztályának vezetője mutatta be több tucat politikus, önkormányzati szakember és újságíró előtt a budapesti terveket.


 
Az ASCEND névre hallgató projektben München és Lyon tapasztalataira építve öt másik város (Charleroi, Gyulafehérvár, Porto, Prága, Stockholm) társaságában dolgozunk az egészséges és erőforrás-hatékony, valamint intelligens és fenntartható energetikai rendszerek kiépítésén.
 
Az egyszerre klímavédelmi és szociális fókuszú fejlesztésben a környék fenntartható közlekedési lehetőségein is javítani tervezünk. Ennek részeként a BKK-val együttműködve vizsgáljuk a közösségi közlekedés, az elektromobilitás és azok megújuló energiás fejlesztési lehetőségeit.
 
Reményeink szerint a Megyeri út és Fóti út csomópontjában lévő állami fenntartású iskola és egyházi intézmény is csatlakozhat majd a projekthez, tágabbra nyitva a szemléletformálási lehetőségeket.


 
A pozitív energiamérlegű városrészekről egy másik projektünk kapcsán írt cikkből tudhat meg többet: https://epiteszforum.hu/atelier-projekt--a-pozitiv-energiamerlegu-varosresz
​​