Lezajlott az „Aktív Budapest” civil munkacsoport alakuló ülése

Budapest Főváros Önkormányzata (Fővárosi Önkormányzat) budapesti sport-és szabadidősport fejlesztési lehetőségeivel, sporthoz kapcsolódó gyermekvédelemmel, idősek sportjával, fogyatékkal élők sportolásával, ifjúsági – és diáksporttal, valamint az egészséges életmód előremozdításával foglalkozó civil munkacsoportja 2023. június 13-án megtartotta első, alakuló ülését.
 
Az „Aktív Budapest" munkacsoport a Fővárosi Közgyűlés által létrehozott véleményező és javaslattevő fórum, működtetésének fő célja a civil szervezetekkel történő szakmai együttműködés előmozdítása, hatékonyságának növelése, az egymás közti folyamatos konzultáció és tárgyalások biztosítása. Tagja lehet minden olyan civil szervezet, amelynek székhelye vagy tényleges működtetési területe Budapest területén van, létesítő okiratában meghatározott célja a munkacsoport feladatköréhez kapcsolódik, és törvényes képviselője nyilatkozik arról, hogy legalább egy éve civil szervezetként igazolhatóan tényleges tevékenységet fejt ki.
 
Az ülésen megjelenőket Dr. Bősz Anett, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes köszöntötte, majd ezt követően három napirendi pont megtárgyalására került sor.

Az első napirendi pont keretében Garamvölgyi Bence, a Budapesti Sportszolgáltató Központ Nkft. ügyvezetője adott elő az Erasmus+ - os pályázati lehetőségekről, majd a Munkacsoport célkitűzéseit ismertette a Fővárosi Önkormányzat Sport Osztálya. Ezt követően bemutatkoztak a tagként regisztrált civil szervezetek megjelent képviselői, néhány szóban beszámoltak az ált aluk képviselt szervezet munkájáról, továbbá elmondták, hogy mit várnak a jelen fórumtól és a Fővárosi Önkormányzattól, elősegítve ezzel egymás kölcsönös megismerését, valamint a jövőbeni szakmai együttműködést.

Második napirendi pontban a sport területén megvalósuló gyermekvédelem volt a fókuszban, mely során Molnár István Jenő, a Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület alelnöke mutatta be a Nagytétényi Sportegyesülettel közös „Fókuszban a biztonság!" elnevezésű projektjüket. A program különlegessége, hogy a fővárosi sportágazat tavalyi évben kiírt „Gyermekvédelem a sportban" tematikájú pályázata keretében valósulhat meg.

Az ülés harmadik napirendi pontja a Munkacsoport egyes részterületei kapcsán megszervezett témacsoportok ismertetése és megvitatása volt.

 
Az ülésről készült emlékeztető ide kattintva tölthető le. ​

A jelenleg működő öt fővárosi civil munkacsoportról és a csatlakozási lehetőségekről ezen az oldalon​lehet tájékozódni, az ülésekről készült jegyzőkönyvek pedig itt tekinthetők meg.