Elérhető a megújult Budapest Időgép

De milyen jól is jön sokszor egy térkép, főleg, ha nemcsak térben, hanem időben is segít minket eligazodni Budapest történelmében! Ábrándozott már arról, milyen jó lenne megtudni néhány kattintással, hogy kik éltek száz éve abban a házban, ahol most Ön is? Mi állt ott korábban? Hogyan nézett ki az iskola tervrajza, amibe járt vagy a kórház, amelyben született? Ki üzemeltette a kávéházat, a cipészműhelyt, ki tervezte, ki volt a tulajdonosa? A felület, amely egy helyen választ adhat az összes kérdésére: a Budapest Időgép.

Az oldalon négy különböző időmetszetben (1837-es, 1873-as, 1908-as, 1937-es) barangolhatunk, és az elérhető korabeli legrészletesebb, nagy felbontású térképek felhasználásával készült vektoros térkép segítségével böngészhető a város szerkezetének átalakulása, sőt akár a városlakók élete is. Továbbá megtalálhatóak légifelvételek 1944-ből, valamint egy térinformatikai adatbázis az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatairól.


Hogyan lehetséges ez?

A 2017 óta fejlesztett, egyedi levéltári forrásokat közzétevő adatbázis már indulásakor is úttörőnek számított. Nem csak egy online felületet jelent, ahol Budapest digitalizált és egymással GPS koordináták alapján szinkronizált (georeferált) térképei elérhetőek – bár önmagában már ez is igazi csemege lehet a város múltja iránt érdeklődő közönségnek. A Budapest Időgép azonban ennél is több: a térképen az épületekhez fűződő, ott keletkezett vagy hozzájuk, egykori lakóikhoz kapcsolódó történelmi iratokat is böngészhetünk: telekkönyvi betétlapokat, amelyekből a tulajdonosok, közjegyzői okiratokat, melyekből a kor jogi és adminisztratív ügyletei derülhetnek ki. Vagy ami még ennél is izgalmasabb: archív fényképek, képeslapok, tervrajzok is könnyedén kereshetőek akár cím alapján akár, a térképen böngészve.

A Budapest Időgép már debütálásakor jövőbemutató jelenség volt, és ezt a pozícióját azóta is tartja: a nemzetközi Time Machine egyik zászlóshajója a kezdetek óta. Ez a szakmai–tudományos kezdeményezés Európa-szerte fogja össze a digitális bölcsészet területén innovatív partnereket és megoldásokat.

Olyanokat, akik a jövő történelemkutatásához nagyon egyszerű és könnyen használható, mégis rendkívül információgazdag, hiteles forrásokat, adott esetben eredeti, levéltári iratokat is közzétevő digitális megoldásokat készítenek.

Legújabb fejlesztéseinken keresztül azt is meg tudjuk mutatni, hogyan épül a virtuális, térbeli Budapest, ugyanis már publikáltunk néhányat a Budapest Főváros Levéltára tervtárában őrzött rajzok alapján készült 3D modellek közül. Emellett az Időgép folyamatos fejlesztés alatt áll. A különféle adattartalmakat a legutóbbi időkig több önálló felületen érhették el az érdeklődők, most azonban minden információ és adattartalom az Időgépen belül egyetlen felületen kereshető.A Budapest Időgép a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, Budapest Főváros Levéltára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár közös projektje, a kivitelező az ARCANUM Adatbázis Kft.

A 3D-s épületrekonstrukciókat az Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar hallgatói készítették.

A portál megújítása a Budapest 150 keretében és támogatásával valósult meg.