Budapest 150 emlékévhez kapcsolódó közművelődési pályázat

Frissítés! A pályázattal kapcsolatos konzultációs esemény új helyszínen, az Ötpacsirta Szalonban (FSZEK Zenei Gyűjtemény) (1088 Budapest, Ötpacsirta u 4) kerül megrendezésre.​​​Pályázati Felhívás Pest-Buda-Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából a Budapest 150 emlékévhez kapcsolódóan együttműködés keretében történő közművelődési projektek megvalósítására


A pályázat célja:

A Budapest egyesítésének 150. évfordulójához kapcsolódó jubileumi ünnepségsorozat lehetőséget ad a főváros értékeinek, kulturális gyökereinek, intézményi működésének, a kerületekkel és a civil szervezetekkel zajló széleskörű együttműködéseinek, nemzetközi kapcsolatainak strukturált bemutatására – Budapest sokszínűségének újrafelfedezéséhez. Budapest múltjáról, a városegyesítő és a fővárost naggyá tevő elődök érdemeiről való megemlékezés mellett ez a városlakók ünnepe is, akik a várost akkor és most is alakítják, működtetik, jövőjét építik és a lelkét adják. Budapest 150 éve a budapestiek saját és a városukhoz való kapcsolódásának története.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan a pályázat célja, a kerületi, városrészi identitást kifejező hagyományosan vagy új kezdeményezésként megvalósuló kulturális és művészeti projektek együttműködés keretében történő megvalósítása, melyek elősegítik az egyéni aktivitás közösségekbe való betagozódását, a helyi hagyományok innovatív módon történő átörökítését azzal, hogy a Főváros kerületeinek sajátosságai komplex módon jelenjenek meg az emlékév során, átfogó képet festve Európa egyik meghatározó metropoliszáról, Budapestről.


Pályázók köre:

A kerületi önkormányzatok által fenntartott, budapesti székhellyel rendelkező, alapító okirata szerint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény alapján kulturális feladatot ellátó költségvetési szervek, valamint a kerületi önkormányzat tulajdonában álló, közművelődési színtereket/intézményeket – létesítő okirata alapján – működtető gazdasági társaságok.


Pályázat keretösszege: br. 180.000.000 Ft.
Legmagasabb igényelhető összeg: br. 8.000.000 Ft.


A pályázat benyújtási/beérkezési határideje: 2023. február 15. 23 óra 59 perc.

A pályázat kiírója és lebonyolítója: Budape​st Főváros Önkormányzata pénzügyi támogatásával a Budapesti Művelődési Központ (BMK).


​További információk:

A részletes pályázati felhívás és további információk ide kattintva, a Budapesti Művelődési Központ oldalán olvashatók. A pályázattal kapcsolatban konzultációs napot tartunk 2023. február 1. napján, 14.00 órakor az Ötpacsirta Szalonban (FSZEK Zenei Gyűjtemény) (1088 Budapest, Ötpacsirta u 4).​