35 kerületi program kapott fővárosi támogatást a Pro Cultura Urbis Közalapítvány pályázatán

Budapest 2023-ban ünnepli egyesítésének 150. évfordulóját. Ez alkalomból Térfoglalás címmel 2023 nyarán pályázatot hirdetett a Főváros közalapítványa, a Pro Cultura Urbis (PCU) a Budapest Branddel együttműködésben. A városi ötletpályázat a Budapestet alkotó 23 kerületben és a város két partját összekötő Duna mentén megvalósuló szabadtéri programok megvalósítását ösztönözte a város egyesítésének 150. évfordulója alkalmából.
 
A pályázat célja volt, hogy a városban élő és működő közösségek a maguk érdeklődésének megfelelő programot hozzanak létre, amellyel megjelenítik a város egyesítésének üzenetét. A pályázatban megvalósuló szabadtéri programok célja, hogy a városi közterületeken eltöltött idő minősége, a városlakói aktivitás, a szomszédsági kapcsolatok és a Budapest150 identitás erősödjön a kultúra, a művészetek, az urbanisztika és az innováció eszköztárán keresztül. A 170 milliós keretösszegű pályázatra városi, civil, kerületi közösségek jelentkezhettek.
 
A pályázaton 15 millió forint támogatást nyert a Rakpart'23 programot megvalósító Város és Folyó Egyesület, a VALYO, akik a nyár folyamán Dunasétányt hoztak létre a gyalogosok előtt megnyitott pesti alsó rakparton.
 
A kerületi pályázatok nyertesei között találunk kortárs színházat (Faktor Terminál, Gólem Színház, Stereo Akt, Placc), és olyan civil kezdeményezéseket is, mint a Levegő Munkacsoport Autómentes Utcaünnepét, Népsziasztok! címmel helyteremtő fesztivált a Népszínház utcában, bábjátékos fesztivált a Népligetben és Szent György ünnepet a Hegyvidéken. Zugló és Angyalföld közösen hozza létre a Patak Parti Pikniket, a XV. kerületben pedig palócfesztivál lesz. A kerületenként 6,5 millió forint keret állt a projektek részére.

 
A programok 2023. október 2. és 2024. június 1. között valósulnak meg, minden Budapest 150-hez kapcsolódó program megtalálható az esemény honlapján: 150.budapest.hu.