Pályázati felhívás állatterápiás programok létrehozására idősotthonokban

Budapest Főváros Önkormányzata a lakosság döntéshozásba való bevonásának részeként 2021-ben közösségi költségvetést indított, melynek keretében 1 milliárd forint felhasználására a város lakói tehettek javaslatot. A közösségi költségvetés egyik nyertes ötlete az „Állatterápiás programok idősotthonokban" projekt,  melynek megvalósítására 25.000.000 Ft keretösszeg került biztosításra.
 
A célra felhasználható összeg nem került teljes mértékben felhasználásra, ezért Budapest Főváros Önkormányzata úgy határozott, hogy a még rendelkezésre álló 19.224.000 Ft felhasználására pályázatot ír ki. A kiírásra azon civil szervezetek pályázhatnak, melyek igazoltan rendelkeznek a terápiához szükséges tudással, gyakorlattal és vállalják, hogy azt az idősotthonokkal egyeztetetten az ott élőknek rendszeresen biztosítják.

A pályázat első alkalommal történő kiírása után megvalósuló foglalkozásokról kapott visszajelzések szerint az idősek nagy örömmel fogadták a kutyás felvezetőket és az állataikat, szívesen vesznek részt a foglalkozásokon. Az idősek gondozását, ápolását végző szakemberek tapasztalata szerint is tartalmas és hasznos kezdeményezés az idősotthonokban a terápiás kutyás foglalkozás. Az állatasszisztált terápia jó hatással van az idős emberek szociális kapcsolatainak javítására, fizikai-szellemi aktivitásuk megőrzésére és bizonyítottan lassítja a demencia súlyosbodását.
 
További információk a csatolt pályázati kiírásban találhatóak: