Indul a szavazás a közösségi költségvetésben!

Már lehet szavazni a közösségi költségvetés 49 továbbjutó ötletére az otlet.budapest.hu oldalon.

A fővárosiak novembertől január végéig adhattak be ötleteket a másodszor is 1 milliárd forintos kerettel elinduló közösségi költségvetésbe, ahova 615 javaslat érkezett. Jogi, pénzügyi és formai szűrést és ötletösszevonást követően a versenyben maradt ötletek a budapestiekből álló Közösségi Költségvetési Tanács elé kerültek, ahol végül 49 ötletet tettek a szavazólistára.

Szavazásra buzdító plakátok a Városháza parknál

Július 4-től 7-ig személyesen is lehet szavazni és kérdezni a program szervezőitől a Városháza parkban, ahol a tavalyi nyertes ötletekből szabadtéri kiállítás nyílt.

Szavazni online is lehet augusztus 31-ig, ezen a linken.

Az ötletek idén is három kategóriában versenyeznek:
  • Zöld Budapest: Budapest felkészül a klímaváltozásra. Zöldebb utcák, élettel teli parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások.
  • Esélyteremtő Budapest: Cél, a társadalmi különbségek csökkentése hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel, szociális segítségnyújtással.
  • Nyitott Budapest: Egy nyitott város a szívügyed? Együttműködések, új, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, rövid távú, közösségépítő ötletek.
Minden kategórián belül lehetőség van egy kisebb, maximum 50 millió forintos, és egy nagyobb, maximum 133 millió forintos költségvetésű ötletre szavazni.

Táblázat a közösségi költségvetés költségkereteiről

A szavazást minden regisztrált felhasználó egyszerűen és gyorsan elvégezheti az otlet.budapest.hu oldalon, egy továbbfejlesztett, letisztult felületen. Ha valaki személyesen szeretné leadni a szavazatait, akkor július 4-7-ig, minden délután 14:00 és 18:00 óra között megteheti a Városháza parkban a Budapest pavilon mellett vagy a szavazás teljes időszakában a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárban és annak tagkönyvtáraiban.


Kiállítás nyílt az első közösségi költségvetés nyertes ötleteiből

A főváros közösségi költségvetését szervező Nyitott Budapest Osztály minden érdeklődőt szeretettel vár a Városháza parkba, ahol a program első évének nyertes ötletei jelennek meg óriásplakátokon, valamint az idei szavazólistás ötleteket is lehet böngészni.

Plakátkiállítás a tavalyi közösségi költségvetés nyertes ötleteiből a Városháza parkban

Aki szeretne jobb képet kapni arról, hogy milyen ötletek valósulnak meg budapestiek javaslatai alapján, és milyen jellegű fejlesztésekre is való a közösségi költségvetés 1 milliárd forintos kerete, annak mindenképpen ajánljuk az egész júliusban látogatható kiállítást.

A kiállítást július 4-én 11 órakor Karácsony Gergely főpolgármester és Kerpel-Fronius Gábor okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes nyitotta meg.