Fővárosi Önkormányzat az iskolai étkezés megreformálásért

Március 10-én volt Iskolai Étkezés Nemzetközi Napja. A Fővárosi Önkormányzat 2022. január 1-től részese egy olyan nemzetközi programnak, amely azt kívánja elérni, hogy az étrendünk az emberek és a bolygónk számára egyaránt egészségesebbé váljon. Az EU támogatásával megvalósuló SchoolFood4Change (Iskolai Étkeztetés a Változásért, SF4C) program 12 európai ország 16 városában mintegy 3000 iskolával működik együtt, hogy azok aztán katalizátorai legyenek az élelmiszerellátó rendszerek átalakításának és szélesebb társadalmi szinten is hozzájáruljanak a változáshoz. A programot a ICLEI – Önkormányzatok a Fenntarthatóságért nemzetközi hálózat koordinálja, bevonva minden érintett szereplőt, legyen az szülő, tanár, élelmiszer-termelő, szakács, menzai alkalmazott, táplálkozási szakértő vagy éppen helyi vállalkozó.

A projekt keretében Budapest Főváros Önkormányzata, szakmai együttműködésben az fővárosi fenntartású ÉSZGSZ-szel és az étkeztetésben közreműködő egyéb szereplőkkel részt vesz a „Termelőtől a fogyasztóig“ stratégia kialakításában, bevezetésében, és minél szélesebb körű elterjesztésében, valamint képzéseket szervez a szakácsoknak, dietetikusoknak, tanároknak. A stratégia keretében felülvizsgáljuk az ÉSZGSZ beszerzési gyakorlatát is, hogy így erősítsük az egészséges, fenntarthatóbb és lehetőleg helyi alapanyagok elterjedését az iskolai étrendben. A megvalósítás helyszínei az ÉSZGSZ konyhái, valamint egyes iskolák, melyek rendezvények keretében népszerűsítik az egészséges táplálkozást. A helyi beszállítók bevonása céljából szakmai egyeztetésekre és programokra is sor kerül.

Az SF4C projekt középpontjában egy hármas szempontrendszer áll: innovatív beszerzés; az egészséges táplálkozás népszerűsítése; valamint az iskolákra és önkormányzatokra kidolgozott úgy nevezett Whole School Food Approach (Az Iskolai Étkezés Holisztikus Megközelítése) módszer.

Az innovatív élelmiszerbeszerzés a változás fontos eszköze, amely az állam gondoskodásra irányuló kötelezettségét hangsúlyozza, különös tekintettel a veszélyeztetett csoportokra és a gyerekekre. A program helyben megvalósítható beszerzési megoldásokat azonosít be, amelyeken keresztül egészéges és fenntartható ételek kerülhetnek az iskolai menzák asztalára egész Európában.

A program Európa-szerte több mint 10.000 iskolai szakácsnak és menzai alkalmazottnak nyújt kiegészítő képzést a környezetileg fenntartható étrendekről az EAT nemzetközi non-profit szervezet ajánlásai alapján annak érdekében, hogy az iskolai étrend ne csak ízletes, de fenntartható is legyen - a diákok és a bolygó szempontjából egyaránt.

A Whole School Food Approach (Az Iskolai Étkezés Holisztikus Megközelítése) a teljes iskolai közösséget bevonja az egészséges és fenntartható étkezési kultúra kialakításába. Mindez a diákok számára táplálkozásról szóló képzéseket, főzési, élelmiszertermelési és tárolási ismeretek elsajátítását, illetve minden érintett – pl. gazdálkodók, szakácsok, helyi vállalkozások – bevonását jelenti, közvetve vagy közvetlenül mintegy két millió EU-s állampolgár életéhez kapcsolódva.

Az SF4C projekt hivatalosan 2022. január 1-én kezdődött időtartama 48 hónap. A projekt szakmai végrehajtásában a Fővárosi Önkormányzaton belül a Klíma- és Környezetügyi Főosztály működik közre.