Esélyteremtő Budapest: Fejlesztéseinkkel javítjuk a fogyatékossággal élő emberek életminőségét

​​​​​​​​​Budapest azoknak az embereknek a közössége, akik itt élnek, dolgoznak vagy épp szabadidejükben kikapcsolódnak. Azonban közösségünknek nagyon sok tagja csak nehezen vagy egyáltalán nem fér hozzá alapvető közszolgáltatásokhoz, mert valamilyen fogyatékossággal él.

Ezért a fővárosi intézményekkel közösen olyan Budapestért dolgozunk, ahol a fogyatékossággal élő emberek is valóban otthon érezhetik magukat. Ehhez elsődleges, hogy biztosítsuk a közterek és a közlekedés akadálymentes használatát. De fontos az is, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a kulturális programok és más szabadidős lehetőségek is. Bár az önkormányzati hatáskörök és a költségvetési források évek óta tartó szűkítése miatt ennek megvalósítása a kívánatosnál lassabban halad, ennek ellenére már az elmúlt két és fél évben is számos szép eredményt értünk el. 
 
Ezen az oldalon szeretnénk átfogó helyzetképet adni az új fejlesztésekről, melyek által egyre többen érezhetik magukat igazán otthon Budapesten! 


 
KÖZÖSSÉGI KÖZLEKEDÉS FEJLESZTÉSE


Az M3-as metró akadálymentesítése

 • Akadálymentesítjük az M3-as metró állomásait és aluljáróit! Ez az elmúlt évtizedek legtöbb utast érintő akadálymentesítési programja nemcsak a fővárosban, hanem az egész országban.
 • Már átadtunk 6 akadálymentes megállót és akadálymentesítettük a hozzájuk vezető aluljárókat. 5 megálló már korábban, a felújítás első szakaszában akadálymentesítésre került.
 • Jelenleg is zajlik 8 további megálló és a hozzájuk vezető aluljárók átalakítása.
 • Ezeken felül a Göncz Árpád városközpont megálló elérhető kerekesszékkel és babakocsival, de kialakítása nem optimális. Az aluljáró teljeskörű akadálymentesítése a korábban megígért, de egyelőre elmaradt kormányzati támogatás biztosítása esetében valósulhat meg.
Új lift az M3-as metró Pöttyös utca állomásán
Új lift az M3-as metró Pöttyös utca állomásán


Akadálymentes járművek

 • Összesen 75 új, alacsonypadlós busszal f​iatalítottuk a fővárosi buszállományt.
 • 26 alacsonypadlós, légkondicionált CAF villamost állítottunk forgalomba, ezek érkezésüktől elsősorban a 17-es és a 19-es vonalon, jelenleg pedig már a 14-es, 42-es és a 69-es vonalakon is kényelmesebbé teszik az utazást. Emellett a BKK megállapodott a gyártóval a kedvező árú szerződések meghosszabbításáról. Így van esély további 51 új villamos megvásárlására, ez a beszerzés újabb mérföldkövet jelentene a villamos járműflotta akadálymentesítésében.
 • Két új, alacsonypadlós Solaris-Skoda csuklós trolibusz is érkezett Budapestre, a gyártó kötbértartozása terhére.  További 48 alacsonypadlós trolibuszt megrendeltünk a gyártóval korábban kötött, a főváros számára igen kedvező megállapodás meghosszabbítása nyomán. Ezek közül az első járművek már idén megérkeznek.
 • Már 185 autóbuszunkat szereltük fel távirányítóval működő külső hangosbemondóval, amely a vak és gyengénlátó utasok közlekedését segíti. Ezek egy részén, illetve további több mint 600 járművön a buszvezető tudja elindítani a külső hangosbemondást, ha például fehér bottal közlekedő utas vár a megállónál. Új buszbeszerzéseink során már elvárás a külső hangszórók és a jelvevő készülék beépítése.

Villamosvonalak akadálymentesítése

 • A 17-es villamos vonalán a Szent Margit Kórház és a Selmeci utca megállókat akadálymentesítettük.
 • Az 50-es villamosvonal akadálymentessé tételének első lépéseként négy megállóhely hét peronját (Kossuth tér, Árpád u., Baross u. (Béke tér felé), Szarvas csárda tér) akadálymentesítettük, valamint a csatlakozó járdaszegélyek akadálymentesítése is megtörtént. Ezzel készítjük fel a vonalat az alacsonypadlós CAF villamosok fogadására.
 • A CAF villamosoknak az 56/56A vonalán való közlekedéséhez minimálisan két megállóhely átépítése szükséges (Kelemen László u., Heinrich István u.). Az új villamosok közlekedéséhez szükséges forrás biztosításáról 2022-ban hozott döntést a Fővárosi Közgyűlés.
Akadálymentes villamos és megálló a Szent Margit Kórháznál
Akadálymentes villamos és megálló a Szent Margit Kórháznál



AKADÁLYMENTESÍTÉS A KÖZTEREKEN


Biztonságosabb gyalogos közlekedés

 • Városszerte 32 csomópontban létesítettünk új gyalogos-átkelőhelyeket, amelyek minden esetben akadálymentesek a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők számára. További, több mint 100 helyszínen a kerületi önkormányzatok vagy más beruházók alakítottak ki új zebrákat.
 • 54 csomópontban szereltünk fel jelzőlámpákat már meglévő vagy új átkelőkre.
 • Közel 190 helyen szereltünk már fel távirányítóval aktiválható hangjelző berendezést jelzőlámpákra a vakok és gyengénlátók biztonságának növelésére. Az újonnan telepített jelzőlámpákat pedig már minden esetben ilyen berendezéssel együtt helyezzük ki.  A Budapest Közút 2025 végéig Budapest valamennyi lámpás gyalog​os-átkelőhelyén elvégzi ezt a fejlesztést, ez további közel 480 helyszínt érint.​
 • Minden útfelújítás során kialakítjuk az akadálymentes közlekedés feltételeit, szegélysüllyesztéseket és taktilis elemeket alkalmazunk a mozgásukban akadályozottak, illetve a vakok és gyengénlátók számára. Így akadálymentesítjük a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, az úttesten történő átvezetéseket és az autóbusz-megállóhelyeket az újpesti Rózsa utca, a XI. kerületi Péterhegyi út, a XIII. kerületi Göncöl utca, valamint a XV. kerületi Zsókavár utca, Erdőkerülő utca és Deák utca felújított szakaszain.
 • A szabályozott rollerparkolók hálózatának kialakításával és használatuk kötelezővé tételével biztonságosabbá tesszük a látássérült gyalogosok számára a közlekedést, hiszen a járdákon szerte szét hagyott bérelt eszközök számukra fokozott veszélyt jelentenek.
Hangosbeszélővel felszerelt jelzőlámpa
Hangosbeszélővel felszerelt jelzőlámpa


Megújuló városi terek

 • Teljesen akadálymentessé tesszük a felszíni közlekedést a megújított Blaha Lujza téren és a teljes közlekedési csomópontban. A Rákóczi út és a Nagykörút kereszteződéséből eddig hiányzó három gyalogos-átkelőhely közül kettőt már átadtunk a forgalomnak és az utolsó hiányzó zebra is hamarosan elkészül.
 • A Ferencvárosi Önkormányzattal együttműködve, a Bakáts tér korábban tervezettnél zöldebb felújításával új, akadálymentesített, találkozásokra, kikapcsolódásra is alkalmas közösségi területet hoztunk létre a belváros egyik sűrűn beépített részén.
 • TÉR_KÖZ programunk támogatásával újulhatott meg és került teljesen akadálymentesítésre a XVII. kerületi Havanna piac és környezete.
 • A X. kerületi Kőbányai Újhegyi sétány is TÉR_KÖZ programunk segítségével került teljeskörűen, egyben akadálymentesen felújításra.

Új parkok és sétányok

 • 1,5 km hosszú, akadálymentesen is bejárható sétánnyal fogadja a szabadba vágyókat a Duna mentén húzódó 7 hektáros Pünkösdfürdő park, a Fővárosi Önkormányzat legújabb parkja.
 • A közvetlen vízparti kapcsolat és a víztükör fölé nyúló gyalogutak és stégek teszik igazán különlegessé a pesterzsébeti új Duna-sétányt. Vízparti sétány épült ki a Rákos-patak zuglói szakasza mentén is a patakpart és a meder revitalizációjának részeként. A kerekesszékkel is bejárható területeket a Fővárosi Önkormányzat TÉR-KÖZ projektjének támogatásával valósították meg a kerületi önkormányzatok.
 • Mozgásukban korlátott gyerekeknek is élvezetes időtöltést kínál a XIX. kerületi új KRESZ park, ami a Kosárfonó utca – Vak Bottyán utca – Eötvös utcák által határolt csaknem 4000 négyzetméternyi területen került kialakításra, kapcsolódó játszótérrel, pihenőhellyel és közösségi kerttel. Ez a fejlesztés is a TÉR_KÖZ pályázat segítségével készült el.
Akadálymentes sétaútvonal és illemhely a Pünkösdfürdő parkban
Akadálymentes sétaútvonal és illemhely a Pünkösdfürdő parkban


Új, akadálymentes nyilvános illemhelyek

 • Összesen 5 új, akadálymentes nyilvános illemhely létesült parkok és sétányok területén TÉR_KÖZ pályázatunk támogatásával, a kerületi önkormányzatokkal együttműködésben. Egy további régi nyilvános mellékhelyiséget is akadálymentesítettünk a felújításával egybekötve.
 • További 4 új nyilvános, akadálymentes illemhely kialakításán is dolgozunk: egy a teljesen megújuló Blaha Lujza téren kap helyet, a Fővárosi Önkormányzat első közösségi költségvetéséből pedig a II. János Pál pápa térre és a zuglói vasútállomásra kerül hamarosan új vécé. A TÉR_KÖZ pályázatból megvalósuló Szilas menti kerékpárút mellé is kerül új, akadálymentes mellékhelyiség.  
 

KULTÚRA MINDENKINEK - AKADÁLYMENTESEN

 • Új liftet építettünk az Örkény Színházban a mozgássérült nézők számára, így végre – a már meglévő akadálymentes mosdóval – teljesen akadálymentessé vált a nagyszínpadi előadások látogatása. 2022 őszére elkészül a színház másik játszóhelyének, az ÖrkényKöznek a felújítása is, ennek során akadálymentessé tesszük a bejutást és a mosdók használatát. Emellett ősztől elindítjuk egyes előadások stream felvételeinek magyar nyelvű feliratozását is. A hallássérült vendégek számára a nagyszínpadon a már korábban kiépült indukciós hurok javítja a színházi élményt.
 • Teljeskörűen akadálymentesítettük a városmajori Szabad Tér Színház nézőterét nemcsak a mozgásukban, hanem a hallásukban és a látásukban korlátozott nézőkre is gondolva. A hallókészüléket viselők számára indukciós hurok kiépítésével tettük élvezetesebbé az előadásokat. Egyes előadásokra jeltolmácsot, illetve audionarrációt is biztosít a színház. A látássérült nézők közlekedését csúszásmentes burkolatok és taktilis jelölések segítik. A kerekesszékek számára kijelölt helyeken dugaljakat is kialakítottunk az elektromos székek töltéséhez. Állandó kedvezményként a fogyatékossággal élő nézők 100 forintos jeggyel, kísérőjük 50%-os kedvezménnyel látogathatja az előadásokat.
 • Új, teljesen akadálymentes könyvtárat és közösségi teret nyitottunk a Teréz körúton. A 3 emeletes, 700 m2 alapterületű bibliotéka tereiben kerekesszékkel is könnyű a közlekedés; ezt segíti a szinteket összekötő felvonó, a polcok és a bútorok egymástól megfelelő távolságra és a kapcsolók könnyen elérhető magasságban való elhelyezése, illetve az olvasói terek küszöbnélkülisége. A mozgáskorlátozottaknak külön mosdóhelyiség került kialakításra.
 • Magdolna Udvar néven új, akadálymentes kulturális tér és helytörténeti galéria jött létre Budafokon. A kerületi önkormányzat által TÉR_KÖZ pályázatunk támogatásával megvalósított új közösségi tér az egykori községházban került kialakításra, helyt kapott benne egy kávézó és egy filmvetítésekre alkalmas terem is. Megújult a bejárathoz kapcsolódó közterületet és a hangulatos belső udvar is.
 • Folyamatban van a Merlin épületének teljes felújítása. Ennek során a főváros szívében elhelyezkedő leendő új kulturális és közösségi tér akadálymentesítése is megvalósul.
Lift segíti a közlekedést a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Teréz körúti könyvtárában
Lift segíti a közlekedést a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Teréz körúti könyvtárában



SPORT ÉS TÁBOROZÁS

 • Felújítottuk az akadálymentes Margitszigeti Atlétikai Centrumot, így ép és mozgásukban korlátozott sportolók egyaránt ismét biztonságosan használhatják a létesítményt.
 • Felújítás nyomán a fogyatékkal élők számára is elérhetővé vált az evezés a Királyok úti sporttelepünkön, amelyet a legtöbben Ganz Vizisporttelepként ismernek. A csónakház felújítása során megvalósult az edzőterem, az öltőző és a mosdó akadálymentesítése. Az evezés mellett speciális ergométerek beszerzése révén a fogyatékkal élő sportolók számára is elérhetővé vált az edzőtermi evezős edzés is. A felújítás a Magyar Kajak-Kenu Szövetség támogatásával valósulhatott meg.
 • A Szt. Lukács Gyógyfürdőben és a Széchenyi Gyógyfürdőben jelenleg végezzük a kerekesszékkel közlekedők számára nélkülözhetetlen ollós emelőszerkezetek teljes körű rekonstrukcióját.
 • TÉR_KÖZ pályázatunk támogatásával került teljes felújításra, akadálymentesítésre és bővítésre a Csepeli Napközis Tábor. A létesítmény hűtő és fűtőrendszere is átépítésre került, így már egész évben használhatják a csepeli gyerekek. A tábor spotpályájának fejlesztését a Magyar Labdarugó Szövetség is támogatta.
Akadálymentes stég a pesterzsébeti Duna-sétányon
Akadálymentes stég a pesterzsébeti Duna-sétányon



PROGRAMOK

 • LÁSS MINKET ÉS SUHANJ VELÜNK Integrációs Sportnapot tartunk május 28-án a nemrég felújított, akadálymentes Margitszigeti Atlétikai Centrumban. A Budapesti Sportszolgáltató Központ segítségével már másodszorra került megszervezésre a rendezvény, húsz, a fogyatékossággal élők sportolásának területén aktív szervezet együttműködésével.  Új együttműködő partner a Budapest Park is, amely egy jótékonysági futóversennyel kapcsolódik a sportnaphoz. Az ingyenes rendezvény expo jellegű, célja, hogy számos sportág kipróbálása mellett felhívjuk a figyelmet fogyatékossággal élő társaink sportolásának fontosságára, valamint az integráció jelentőségére. A Fővárosi Közgyűlés által 2022. áprilisában elfogadott Ne állj meg, sportolj! Fővárosi Sportkoncepció kiemelt operatív célként határozásra a fogyatékossággal élők és hátrányos helyzetűek sportintegrációját, ennek jegyében a fővárosi sportágazat minél több lehetőséget kíván biztosítani az integrált sporttevékenységek megvalósulására.
 • Kedvezményes nyaralási lehetőséget biztosítunk fogyatékossággal élő gyerekeknek, fiataloknak két akadálymentesített nyári táborhelyünkön, Soltvadkerten és Verőcén.  A Budapesti Sportszolgáltató Központ elsősorban fogyatékossággal élő vagy hátrányos helyzetű gyermekekkel, 1-13. évfolyamos tanulókkal és 30 év alatti fiatalokkal foglalkozó, budapesti székhelyű, nevelési- oktatási és kulturális intézmények, sportszövetségek, sportegyesületek, civil szervezetek és ifjúsági közösségek részére hirdetett pályázatot a kedvezményes, ott alvós táborozások megszervezésére.
 • A fővárosi strandokon ingyen biztosítunk helyszínt fogyatékossággal élő gyerekek nyári táborozásához, civilszervezetekkel együttműködve.
 • Kedvezményesen biztosítunk helyszínt fogyatékossággal élő kisgyermekek fejlesztő úszásoktatásához és nyári táboroztatásához az akadálymentes Csillaghegyi és Paskál strandokon a MIKUSZI Úszóiskola számára.
 • Új, innovatív pályázattal segítjük olyan érzékenyítő programok, rendezvények létrehozását, amelyekben a Főváros Önkormányzat kulturális intézményei működnek együtt más fővárosi közszolgáltató cégekkel. Az idén először kiírt pályázat nyertes projektjei 2022 nyarától 2023 nyaráig tartó időszakban valósulhatnak meg.
 • A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) új, esélyegyenlőségi szemléletformáló belső képzést indít, elsődlegesen az utasokkal közvetlen kapcsolatba kerülő munkavállalóink érzékenyítése céljából.
 
Utoljára frissítve: 2022. május 20.