Béremelés a szociális intézményeinkben, kollektív szerződés a BMSZKI dolgozóival

A kormány nem tartotta be a szociális ágazatban dolgozóknak tett 20%-os béremelési ígéretét, ezért a Fővárosi Önkormányzat további 461 millió forintot fordít az érintett munkavállalóink bérének emelésére – erről is döntöttünk a Fővárosi Közgyűlés februári ülésén. Emellett, szinte egyedülálló módon, a mai napon kollektív szerződést írtunk alá a fővárosi hajléktalanellátásban kulcsszerepet játszó BMSZKI dolgozóit képviselő szakszervezettel.

Bár a kormány a teljes bér 20%-os emelését ígérte a szociális ellátásokban dolgozóknak 2022-re, szokás szerint ez elmaradt és helyette folytatódott a számokkal való bűvészkedés. A valóságban a rohamosan emelkedő infláció ellenére sem nyúltak a hosszú évek óta változatlan közalkalmazotti bértáblához, így az alapbérek a szociális intézményeink munkavállalóinak 98%-a esetében még a garantált bérminimumot sem érik el!

kollektiv_szerzodes_1.jpg 

Ezért a Fővárosi Önkormányzat saját forrásaiból próbálja legalább részben kompenzálni a hoppon maradt dolgozókat. Így a januári közgyűlésen elfogadott, a Főpolgármesteri Hivatal, a FÖRI, illetve a fővárosi közfeladatok ellátását végző cégek összes dolgozóját érintő, átlagosan 15%-os béremelés mellett további 461 millió forint béremelést szavaztunk meg célzottan a szociális intézményeinkben dolgozó 2700 munkavállalónknak. 

Emellett kiemelkedő fontosságú lépésként ma kollektív szerződést írtunk alá a Fővárosi Önkormányzat hajléktalan embereket ellátó intézményrendszerét működtető Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményeinek (BMSZKI) munkavállalóit képviselő Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével. Ez országosan szinte példanélküli a szociális ágazatban. A kollektív szerződés alapján bevezetjük a hűséget elismerő törzsgárda jutalmat és a rekreációs célú többlet fizetett szabadnapokat, valamint évi 320 ezer Ft cafeteria juttatást.

kollektiv_szerzodes_2.jpg 

A kormány továbbra sem becsüli meg a szociális dolgozók munkáját, ezért kivéreztetett pénzügyi helyzetünk ellenére kötelességünknek érezzük, hogy javítsunk saját intézményeink dolgozóinak helyzetén! Ne feledjük, hogy a koronavírus-járvány nemcsak az egészségügyi, de a szociális intézmények dolgozóira is rengeteg többlet terhet rakott – legalább részben próbáljuk elismerni ezt a nehéz munkát a kiegészítő béremeléssel és a kollektív szerződés elfogadásával.

Főpolgármesteri Hivatal
Sajtókapcsolati Csoport