Szakszervezetek: Önkormányzati elvonások helyett béremelést!

A fővárosi cégeknél és intézményeknél működő szakszervezetek tudomásul vették, hogy 2021-ben a Fővárosi Önkormányzat, mint tulajdonos és fenntartó, többek között a megemelkedett szolidaritási hozzájárulás és az iparűzési adó kormányzati elvonása miatt nem volt képes béremelést biztosítani. A folyamatosan emelkedő infláció hatására ez azt jelenti, hogy jelentős reálkereset-csökkenés következett be.

Ennek ellensúlyozására már nyár elején elkészült és a Fővárosi Közgyűlés által elfogadásra került az a bérpolitikai megállapodás, amely érdemi emelést helyezett kilátásba már 2022-re. A kormány egyoldalúan úgy döntött, - és a minimálbérről szóló országos megállapodásba is becsomagolta - hogy 2022-ben is elvonja az iparűzési adó egy részét a Fővárosi Önkormányzattól.

A mai napon egyeztetéseket folytattak a szakszervezetek és a Fővárosi Önkormányzat képviselői. Ezen a következő megállapodás született:

  • a Fővárosi Önkormányzat továbbra is kitart a bérmegállapodás végrehajtása mellett, ezért a 2022. évi költségvetés tervezetében 15 milliárd forintot különített el erre a célra;

  • ugyanakkor az iparűzési adó elvonása 20,5 milliárd forintos kiesést jelent, amely a bérmegállapodás végrehajtását teljes egészében „elviszi". Ennek az összegnek a kompenzációjára van szükség 2022. május végégig teljes összegben;

  • az aláíró szakszervezetek egységesen követelik, hogy a kormány biztosítsa ezt az összeget, és üdvözlik, hogy a Fővárosi Önkormányzat akár folyószámlahitele terhére ezt az összeget megelőlegezi a kormányzati forrás megérkeztéig;

  • a Budapest pótlék, amely a fokozatosság elve mellett 2020-tól több helyen bevezetésre került, aminek egységes rendszere mellett kiáll a szakszervezeti oldal. Ugyanakkor látva a kormányzati elvonásokat, annak teljes bevezetését nem látja biztosítottnak.

Az aláíró szakszervezetek eltökéltek abban, hogy a bérmegállapodás végrehajtását biztosító kormányzati kompenzáció érdekében további akciókat szerveznek. Elfogadhatatlan, hogy 2022-ben ismét reálbércsökkenés legyen.