Rendkívüli hideg Budapesten – Vigyázzunk egymásra!

Az időjárás-előrejelzések szerint jelentős lehűlés, -10 fok alatti éjszakai hőmérséklet várható Budapesten is. A hajléktalanellátó szervezetek bővített kapacitásokkal állnak a rászorulók rendelkezésére, az életvédelmi feladatok ellátásában a BKK, a BKV és a Fővárosi Önkormányzati Rendészet munkatársai is részt vesznek. A kihűléses halálesetek megelőzéséhez azonban a budapestiek segítségére is szükség van.

Ha segítségre szoruló hajléktalan embert lát, telefonáljon! 06-1-338-4186
 
A hideg időben azok a budapestiek is veszélyben lehetnek, akik fűtetlen vagy nem megfelelően fűtött lakásokban élnek, különös tekintettel az egyedül élő, idős polgárokra. A főpolgármester arra kér mindenkit, hogy figyeljen oda azokra a szomszédokra, ismerősökre, akik esetleg megfelelő fűtés nélkül maradhatnak a következő napokban!
 
A téli krízisellátásban nagyon fontos szerepet játszanak a budapestiek: az utcai szociális munkások gyakran lakossági bejelentések nyomán értesülnek arról, ha egy fedél nélkül élő embernek segítségre, elhelyezésre van szüksége. Amiatt, hogy este 8 óra után sokkal kevesebb járókelő van az utcákon, egy bajban lévő hajléktalan budapestinek ezen a télen sokkal kevesebb esélye van rá, hogy valaki időben észrevegye, és segítséget hívjon hozzá.
 
Ezért nagyon fontos, hogy azok a budapestiek, akik a munkájuk miatt este 8 után is közlekednek a városban, vagy akik a kutyájukat késő este sétáltatják, most nagyon odafigyeljenek legszegényebb embertársainkra. A főpolgármester arra kér minden budapestit, hogy ha bajban lévő, segítségre szoruló hajléktalan emberrel találkozik, hívjon segítséget!
 
A Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat éjjel-nappal fogadja a bejelentéseket a 061-338-4186-os telefonszámon.
 
A fővárosban a Budapest Bike Maffia, a BKV és a BKK, a Fővárosi Önkormányzati Rendészet, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Menhely Alapítvány és a Menedékház Alapítvány együttműködésében fokozott erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy az extrém hideg időben is fedél nélkül maradó budapestiek megfelelő segítséget kapjanak.
 
A budapesti éjjeli menedékhelyek jelenlegi kihasználtsága lehetővé teszi további rászorulók elhelyezését. A zsúfoltság és a járványügyi kockázatok csökkentése érdekében szombattól a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei magasabb férőhelyszámmal működik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat szintén bővíti a krízisellátásra rendelkezésre álló kapacitásait.
 
A kiemelkedően hideg időjárás miatt a Közép-magyarországi Regionális Diszpécser Szolgálat által kiadott „Vörös riasztás" idejére Budapesten és Pest megyében a hajléktalanellátó intézmények jelentős része olyan „éjszakai túlélési pontként" működik, amely minden arra rászorulót feltétel nélkül befogad. A túlélési pontok listája itt érhető el.​