Hogyan segítheti a lakosság a patkányirtási program sikerét?

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a „Patkányirtás Budapest közigazgatási területén" tárgyban lefolytatott közbeszerzési eljárás sikeresen lezárult, amelynek eredményeképpen 2023. március 20-átől kezdődően két évig az Deratizációs Központ Konzorcium látja el a patkányirtási feladatokat Budapest területén. A most hatályba lépő szerződés a korábbinál komplexebb műszaki tartalommal biztosítja azt, hogy az irtási folyamat hatékonyabb, az aktuális patkányhelyzet pedig jobban nyomon követhető legyen. A program sikerességéhez azonban elengedhetetlen a lakosság segítsége.


Hogyan segítheti a lakosság a patkányirtási program sikerét?

Fontos, hogy a vállalkozó a kezeléseket akadály nélkül el tudja végezni. Ennek érdekében kérjük, segítsék az irtást végző vállalkozó helyszíni tevékenységét. A patkányészlelés bejelentését követően kérjük, hogy a helyszínre érkező szakembereket lássák el a megfelelő információkkal (pl. a patkányészlelés pontos helye), valamint a szükséges esetekben biztosítsák számukra az ingatlanra való bejutást.


Ne szemeteljünk, ügyeljünk a környezetünk tisztán tartására!

  • Az utcán eldobott szemét hozzájárul a patkányártalom kialakulásához, valamint a patkánypopuláció elszaporodásához. Ezért kérjük, hogy a szemetet mindig hulladéktároló-edényben helyezzék el. A háztartási hulladékot elzárva tárolják.
  • Utcai ételfogyasztás esetén a csomagolást, illetve a maradékot a szemeteskukába dobják, vagy célszerű hazavinni és inkább saját kukába dobni, különösen akkor, ha a csomagolás szelektíven gyűjthető.​
  • Lomokat csak lomtalanításkor tegyenek ki, és kizárólag a kijelölt helyekre, mert a felhalmozott lomok fészkelő- és búvóhelyet biztosíthatnak a rágcsálóknak.


Ételmaradékok megfelelő kezelése

  • Kérjük, ne öntsenek ételmaradékot a csatornarendszerbe, mert az ételmaradékokkal terhelt csatornarendszer ideális feltételeket biztosít a patkánypopulációnak. Ehelyett kérjük, hogy gondosan lezárva és becsomagolva helyezzék a háztartási hulladékgyűjtő edénybe az ételmaradékokat, illetve lehetőség esetén komposztáljanak.


A rágcsálók fészkelő és búvóhelyeinek megszüntetése

  • Ügyeljenek az ingatlanok környezetének rendben tartására! Az épületek környékén található, fészkelésre alkalmas törmelékek, téglarakások, felhalmozott építőanyagok, széna- vagy szalmakazlak alkalmas fészkelőhelyet biztosíthatnak a rágcsálóknak. Ezek megfelelő módon való tárolásával, vagy elszállításával megelőzhető a patkányok elszaporodása.
  • A kertben felhalmozott tűzifát legalább 30 cm-rel a föld felett tárolják. A fákról lehullott diót, gyümölcsöt célszerű mielőbb felszedni a kertből, udvarról.
  • A sövények alját szükséges ritkítani, és ősszel az avart gondosan ki kell húzni alóla.
  • A komposztot zárt komposztáló ládákban helyezzék el és ezekbe állati eredetű hulladékokat ne tegyenek.​
  • A háziállatok száraztápja vonzó a rágcsálóknak, ezért kültéri etetéskor csak annyit helyezzenek ki, amennyit azonnal elfogyaszt a háziállatuk.

Tartsuk rendben és tisztán lakóhelyünket!


Ne etessük a galambokat!

Kérjük, ne szórjanak ki kenyér és pékáru maradékot a galamboknak és más madaraknak, mert a megmaradt felesleges élelem odacsalogatja a patkányokat is.

 

A felsorolt intézkedések betartásával tehát Önök is hozzájárulhatnak a patkányártalom csökkentéséhez, ezáltal Budapest élhetőbbé tételéhez.

A patkányészleléssel kapcsolatos bejelentéseket elsősorban a Főpolgármesteri Hivatal által kifejezetten erre a célra létrehozott bejelentő felületen tudják megtenni (https://patkanybejelentes.budapest.hu), illetve másodlagos opcióként továbbra is lehetőség van telefonon is bejelenteni a patkányészlelést munkaidőben a 06 - 1 - 327 - 1957-es, és a 06 - 1 - 999 - 9322-es telefonszámon.​

 Frissítve: 2023.03.28.