Folytatja a hálózatöblítési munkálatokat a Fővárosi Vízművek

​​​​Mint arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Vízművek Zrt. hálózatöblítési munkálatokat végez az ivóvízhálózaton. A munkálatok az alábbiak szerint folytatódnak:
 

2021. április 26-án 07:00 órától 19:00 óráig a VIII.-IX. kerületekben


2021. április 27-én 19:00 órától április 28-án 07:00 óráig az V.-XIII. kerületekben


2021. április 29-én 07:00 órától 22:00 óráig a VI.-VII.-XIII.-XIV. kerületekben


2021. május 03-án 07:00 órától 22:00 óráig a VI.-VII.-VIII. kerületekben


2021. május 4-én 19:00 órától május 05-én 07:00 óráig a VI. kerületben


2021. május 6-án 07:00 órától 19:00 óráig a VIII-XIV. kerületekben


 

nyomáscsökkenés és vízzavarosodás várható.A Fővárosi Vízművek Zrt. a fogyasztók türelmét és megértését kéri.

 

Miért van erre szükség?Budapest vízellátását szolgáló parti szűrésű kútrendszer jellegéből adódik, hogy a vízhálózatban vas-mangán csapadék keletkezik.

A víz szállítása során a vas-mangán kiülepedik és lerakódik a vízcső falára, mely cementálódva leszűkíti a vezetékek hatásos keresztmetszetét.

Ennek megelőzésére évenként rendszeresen vízhálózati öblítéseket végzünk, melynek során az öblítendő vezetékek a tisztítási munkálatok idejére a rendszerből kiiktatásra kerülnek. Ilyenkor az ellátó (közcső) vezetékekben lévő lerakódások a megváltozott üzemi körülmények (áramlási sebesség változása, nyomáscsökkenés) hatására vízzavarosodást okoznak és a vízsebesség növekedés a nyomás csökkenését eredményezi.

Az öblítés céljára üzemen kívül helyezett vezetékek belső mosását tiszta ivóvízzel végezzük és azt a vízcsőből az ürítő vezetéken keresztül távolítjuk el.

Ezen időszak alatt különös gondot fordítunk arra, hogy az érintett terület ivóvize bakteriológiailag kifogástalan, jó minőségű legyen. A folyamatos minőségellenőrzést biztosítjuk, azért, hogy a zavaros ivóvíz rövid idejű ülepítés után használható legyen.

Ennek érdekében a rendszeres mintavételi program mellett nagy számú ivóvíz mintát dolgozunk fel a vízellátó rendszerünkbe épített fertőtlenítési technológia hatékonyságának ellenőrzésére.

Azért, hogy a szolgáltatott víz mindenkor kielégítse az MSZ előírásait, és a vas-mangán kicsapódást megszűntessük, újabb vízkezelési technológiát kell a rendszerbe építeni.

Ameddig ennek feltételei a Szentendre és a Csepel szigeti vízbázison nem biztosítottak teljeskörűen, addig ezt a technológiát kell a vízminőség megtartása érdekében alkalmaznunk.

 ​