Felhívás fővárosi civil szervezetek részére

​Budapest vezetése számára kiemelt fontosságú, hogy partneri viszonyt alakítson ki a civil társadalommal, hiszen akkor tudja tartósan a városlakók érdekeit szolgálni, ha a budapestiek érdekeit képviselő, a fővárosban működő önszerveződő közösségeit is bevonja.

Ennek a partnerségnek az alapja, hogy a városvezetés és a civil szervezetek között rendszeres, minden bekapcsolódni vágyó szervezet számára nyitott, transzparens szakmai egyeztető fórumot hozzunk létre az egymás közti folyamatos konzultáció és tárgyalások biztosítása érdekében.

A jövőben a civilekkel való szakmai együttműködésnek központi elemei az úgynevezett munkacsoportok. Budapest Főváros Önkormányzata három tematikus munkacsoportot felállítását kezdeményezi a következő területeket érintően létrehozni.

A Zöld Budapest munkacsoportot, ami elsősorban klímával és zöld politikával, illetve az épített és természeti értékek megőrzésével és teremtésével foglalkozik;

az Esélyteremtő Budapest munkacsoportot, amely esélyegyenlőséggel, esélyteremtéssel, az egészséggel és lakhatási kérdésekkel foglalkozik;

és a Nyitott Budapest munkacsoportot, amelynek a fő témái az állampolgári részvétel, illetve az átláthatóság valamint az egyetemes, az európai, a közép-európai és a nemzeti kultúra értékeinek megőrzésével és fejlesztésével, és az innovációval foglalkozó kérdések.​


Ezek a munkacsoportok lesznek az egyeztetések Fővárosi Közgyűlés által létrehozott véleményező és javaslattevő fórumai, amelyek arra szolgálnak, hogy kétirányú kommunikáció legyen a főváros vezetése és a civil szervezetek között.​

A munkacsoportok az átfogó egyeztetés fórumai lesznek, mivel lehetőséget biztosítanak valamennyi, a munkacsoporthoz tartozó területet érintő aktuális esemény és stratégiai kérdés megvitatására, intézkedésre irányuló javaslattételre. Platformként szolgálnak emellett arra is, hogy a civil szervezetek képviselői közvetlenül egyeztethessenek a város vezetőivel, és érdemi párbeszéd alakulhasson ki a civil szférával.

 

Hogyan regisztrálhat a civil szervezet?

A munkacsoportokba történő jelentkezéshez szükséges az ezen a linken elérhető on-line űrlap kitöltése, azon belül pedig a hatályos egységes szerkezetű aláírt létesítő okirat felcsatolása, jelen első felhívásunk alkalmával 2021. március 31-ig történő elektronikus jelentkezés útján – ezt követően folyamatos a csatlakozás lehetősége.

Amennyiben kérdésük van a témával kapcsolatban, a Fővárosi Civil Iroda munkatársai állnak rendelkezésükre: Tel.: 999-83-69, 327-12-16.; E-mail: civiliroda@budapest.hu.

Az információk elérhetőek a www.budapest.hu oldalról is.