A tegnapi viharos szél Budapestre is szennyezett levegőt hozott – ma már a légszennyező anyagok alacsony szintje várható

A PM2,5 szennyezettséget folyamatosan mérő műszerek közzétett fővárosi adatai alapján, az elmúlt időszak 24 órára számított átlagos koncentrációi a mintavételi pontokon az alábbiak – a WHO ajánlás (25 µg/m3) fölötti értékeket kiemeléssel jelöltük:

Dátum

XVIII. ker. Gilice
tér

II. ker.
Széna
tér

VIII. ker.
Teleki
tér

II. ker.
Pesthidegkút

XV. ker. Kőrakás
park

XI. ker.
Kosztolányi
tér

 

µg/m3

2021.02.10.

15

12

n.a.

8

20

-

2021.02.11.

34

28

27

28

36

-

Dátum

XIII. ker.
Honvéd-telep*

V. ker.
Erzsébet
tér

X. ker.
Gergely
utca

XXII. ker.
Budatétény

XXI. ker.
Csepel, Szent István út

IV. ker.
Káposztás-megyer

 

µg/m3

2021.02.10.

18

20

19

11

-

-

2021.02.11.

33

36

33

22

-

-

- : nincs PM2,5 mérés; n.a.: nincs adat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mellékelt ábrája szerinti az igen magas aeroszolszennyezettség az ukrajnai területekről – viszonylag alacsonyan – észak-nyugatra, Lengyelországon át haladva Poznań térségében fordult déli irányba, majd a sziléziai szennyezett levegővel tovább dúsulva Szlovákián keresztül jutott a szerda éjszakai órákban Győr, Ajka, Veszprém, Várpalota, Székesfehérvár, Tatabánya fölé, majd Százhalombattán, Dunaújvárosban és Budapest minden mérőpontján is éjfél után, illetve a csütörtök hajnali órákban ugyancsak igen gyorsan, rendkívüli módon megemelkedett az aeroszolszennyezettség szintje, majd később Pécsen is. Ez a rendkívüli meteorológia körülmény eredményezte – a viharos szél ellenére – a tegnapi magas budapesti aeroszolszennyezettséget.

Az OMSZ legújabb előrejelzése szerint ma már a légszennyező anyagok koncentrációja alacsony marad, stagnálás várható.

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet.

A szmoghelyzeti tájékoztatási fokozathoz vagy az egészségügyi határértékek alapjául a PM10 (szálló por) frakciója esetében a levegőterheltségi szint határértékeiről és a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátási határértékeiről szóló 4/2011. (I. 14.) VM rendelet az irányadó. A PM10-en belüli PM2,5 frakció esetében – jogszabályban rögzített napi egészségügyi határérték hiányában – a WHO ajánlása tekinthető irányadónak.

A budapesti légszennyezettségi helyzettel kapcsolatos további jogi, levegőtisztaság-védelmi, egészségügyi hátérinformációkról, egészségvédelmet segítő gyakorlati javaslatokról, valamint az agglomerációs települések fővárosi helyzetre gyakorolt hatásairól, összefüggéseiről a Budapest Portál Szmog című aloldalán (https://budapest.hu/Lapok/szmog.aspx), illetve ott a 2020. október 22-i és 23-i részletesebb sajtóközleményekből tájékozódhatnak.