A Fővárosi Önkormányzat kiegészítő mérésekkel vizsgálja a budapesti légszennyezettséget

​A Fővárosi Önkormányzat nyolc hónapon át végeztet kiegészítő méréseket négy budapesti helyszínen: a Ferencvárosban, Erzsébetvárosban, Újbudán és a Margitszigeten. Az első állomás a Ferencvárosi Művelődési Központ és Színház udvara, ahol a mérőautó megkezdte a helyszíni vizsgálatokat és mintavételeket.

 
A többi mérési helyszín tekintetében zajlanak az egyeztetések az érintett kerületi önkormányzatokkal.
 
A városi légszennyezés a legnagyobb közegészségügyi kockázat Európában, és az egyik legfontosabb környezeti probléma Budapesten is. A Nemzeti Népegészségügyi Központ számításai szerint az elmúlt évtizedben a 30 év feletti idő előtti halálesetek mintegy 3-7 százalékáért volt felelős a kisméretű szálló por (PM2,5)-szennyezés Budapesten. A légszennyezésnek tulajdonítható korai halálesetek 80%-ában a leggyakoribb ok a szívizom elégtelen vérellátásával járó ún. iszkémiás szívbetegség és az agyérelzáródás (stroke), ezeket követi a tüdőbetegségek és a tüdőrák előfordulása. Ezért a fővárosi városvezetés kiemelt célkitűzése a levegőminőség javítása.
 
Budapesten jelenleg 12 mérőállomás méri folyamatosan a levegő minőségét, ezek szakmai felügyeletét az Országos Meteorológiai Szolgálat látja el​. A mérési adatokat a Fővárosi Önkormányzat illetékes szakemberei is folyamatosan vizsgálják és követik, hiszen rendkívüli légszennyezettségi helyzetben a főpolgármesternek kell intézkednie, közismert kifejezéssel élve: „szmogriadó-”t elrendelnie. Ennek kapcsán a Fővároshoz az elmúlt évek során számos megkeresés és kérdés érkezett a lakosság, társadalmi szervezetek és kerületi önkormányzatok részéről is, hogy vajon elegendő-e a fővárosi környezeti levegőt vizsgáló automata mérőállomások száma. Ezért határozta el a kiegészítő mérések megkezdését a Fővárosi Önkormányzat.
 
A most kihelyezett mérőállomás automatikusan méri a nitrogén-oxidokat, az ózont és a levegő aeroszoltartalmát („szálló por”, PM10 és PM2,5), továbbá a szakaszos mintavétellel a minták benz(a)pirén, összes szén, szerves széntartalmát. Helyszínenként 30 napon át lesz mérés a fűtési időszakon kívül, és még egyszer ugyanott 30 napon át a fűtési időszakban. A mérések módszere azonos a folyamatosan működő 12 mérőpontéval, így az adatok összehasonlíthatók lesznek. A mérések választ adnak majd arra, hogy Budapesten megfelelő sűrűségben vannak-e elhelyezve az állandó mérőállomások, illetve van-e olyan terület, ahol a hivatalosan mértnél magasabb terhelés éri a lakosságot.
 
A méréseket, a minták laboratóriumi vizsgálatát és az adatok értékelését a Fővárosi Önkormányzat megbízásából az Országos Meteorológiai Szolgálat végzi. A program költsége 10.920.000 Ft.