20 új tagja lett a visegrádi négyek fővárosai által alapított városszövetségnek

​​Szeptember 16-17-én Budapest Főváros Önkormányzata, a Political Capital és a CEU Demokrácia Intézet nagyszabású éves nemzetközi konferenciát tart Budapest Fórum a Fenntartható Demokráciák építéséről címen. A neves hazai és külföldi szakértőket, aktivistákat, döntéshozókat, újságírókat felsorakoztató konferencia célja, hogy teret adjon a hazánkat, és a világ más országait napjainkban érintő, meghatározó politikai, társadalmi, gazdasági, valamint környezeti átalakulásokkal kapcsolatos stratégiai gondolkodásnak.


A konferencia margóján került sor a Pact of Free Cities polgármesteri csúcstalálkozóra is, ahol az alapítók kibővítették a 2019 decemberében a visegrádi fővárosok által életre keltett városszövetséget. Az Újvárosházán tartott találkozón polgármesteri vagy főpolgármesteri szinten 26 város vett részt személyesen, online, vagy videóüzenet formájában. A résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el (csatolva). A Pact egy globális értékalapú városszövetség, amelynek keretében a városvezetők szorosan együttműködnek a demokrácia és a jogállamiság erősítése, a progresszív, fenntartható városi szakpolitikák sikerre vitele, illetve a rasszizmus, a homofóbia, a gyűlöletbeszéd és mindenfajta kirekesztő ideológia elleni közös fellépés céljából.

A szövetséghez globális nagyvárosok és kisebb városok is csatlakoznak. A csatlakozó városvezetők listája: Amszterdam, Bécs, Barcelona, Firenze, Frankfurt, Gdansk, Los Angeles, Párizs, London, Podgorica, Rijeka, Stuttgart, Taipei, Taoyuan, Tirana, Ulm, Neu-Ulm, Zágráb, Amsterdam, Ljubljana.

A Pact of Free Cities, azaz a Szabad Városok Szövetsége egy progresszív, nyitott városszövetség, melyet Karácsony Gergely (Budapest), Matúš Vallo (Pozsony), Rafal Trzaskowski (Varsó) és Zdeněk Hřib (Prága) főpolgármesterek alapítottak 2019. december 16-án Budapesten. A szövetség célkitűzéseiként a liberális demokrácia, a pluralizmus, a nyitottság és a kulturális sokszínűség értékeinek védelmét, az Európai Unió forrásaihoz való jobb hozzáférés elősegítését, illetve a jó városi gyakorlatokkal és szakpolitikákkal kapcsolatos tapasztalatcserét jelölte meg.