Újabb fővárosi bérlakásokat adtak át

Karácsony Gergely átadja az egyik bérlakás kulcsát egy hölgynek

Karácsony Gergely főpolgármester tegnap személyesen adta át azoknak a korábban hajlék nélkül élő budapestieknek a lakáskulcsait, akik sikeresen pályáztak bérlakásokra a Főváros 12 lakásos pályázatán.

A Főváros vezetése általában is a megfizethető lakhatás biztosítását tartja a hajléktalanság megoldásának, a koronavírus-járvány azonban még sürgetőbbé tette azon budapestiek önálló lakhatásának a biztosítását, akik jelenleg a gyakran zsúfolt hajléktalan-ellátó intézményekben élnek. A pályázat előzménye az a tavaszi intézkedés volt, amely során 71 fővárosi bérlakásba költözhettek korábban hajléktalan budapestiek.

A novemberben meghirdetett pályázaton​ azok a rendszeres jövedelemmel rendelkező hajléktalan budapestiek indulhattak, akik egészségügyi intézményben vagy idősek otthonában dolgoznak, vagy az idős koruk és krónikus betegségeik miatt a koronavírussal való megfertőződés kiemelkedően veszélyes volna számukra. A pályázatra a rövid határidő ellenére is többszörös túljelentkezés volt, ami azt mutatja, hogy egy a piacinál alacsonyabb lakbérű bérlakást nagyon sok hajléktalan budapesti fenn tudna tartani a keresetéből vagy a nyugdíjából.

A 12 lakásos pályázaton kívül a napokban született döntés további 5 bérlakás méltányossági alapon történő bérbeadásáról is, amelyek közül 3 bérlakásba szintén az idős koruk és krónikus betegségük miatt veszélyeztetett – zsúfolt éjjeli menedékhelyen élő – hajléktalan emberek költözhetnek. Így összesen 15 lakásba költözhet 25, korábban lakástalan budapesti polgár. A Fővárosi Önkormányzat leendő bérlői korábban a BMSZKI, a Baptista Integrációs Központ vagy a Twist Olivér Alapítvány egyik átmeneti szállásán, illetve a Menedékház Alapítvány vagy a Menhely Alapítvány éjjeli menedékhelyén éltek.

A végül nyertes pályázatok mindegyikéhez kapcsolódott egy szociális munkás által írt ajánlás. A korábban hajléktalan budapesti polgárok számára bérbeadott 15 összkomfortos lakás közül 12 a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő XI. és XIV. kerületi lakóházakban található. A fennmaradó 3 bérlakás, amelyek az egyik kerületi önkormányzat tulajdonában vannak, a Fővárosi Önkormányzat bérlőkijelölési joga nyomán kerülnek bérbeadásra.

Főpolgármesteri Hivatal

Sajtókapcsolati Csoport