Karácsony Gergely főpolgármester levele Orbán Viktor miniszterelnökhöz

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Hazánk óriási erőpróba előtt áll. Egyszerre kell megküzdenünk a koronavírus-járvánnyal és a nyomában kialakuló drámai mértékű gazdasági válsággal. Ilyen helyzetben, a pártpolitikai vitáktól függetlenül, mindenkinek kutya kötelessége kivenni a részét a védekezésből, és keresni a megoldást a gazdasági bajaink mérséklésére.

Szerencsére a bajban nem vagyunk egyedül. Sem Magyarország, sem pedig a magyar kormány. Ahogy eddig, úgy a jövőben is minden magyar önkormányzat – pártállástól és településmérettől függetlenül – minden erejével segíti a járványügyi védekezést. Így tett a Fővárosi Önkormányzat is, amely védőeszközök beszerzésével, intenzív tesztelési program működtetésével állami járványügyi feladatokat vett át, és számos esetben maga hozott meg olyan szabályokat – például a maszkviseléssel kapcsolatban – amelyre a kormány csak később szánta rá magát. A budapestiek tiszteletreméltó együttműködése mellett talán ez is közrejátszott abban, hogy a napi megbetegedések aránya a fővárosban november 6-a óta stagnál és – bár természetesen az emberéletet nem lehet pusztán statisztika, és továbbra is elviselhetetlenül sok életet követel a járvány Budapesten is – a 100 ezer lakosra jutó halálozási adatokban a fővárosban már jobb a helyzet, mint az ország egészében.

De Magyarország és a magyar kormány az önkormányzatok mellett számíthat az Európai Unió segítségére is. Magyarország számára óriási lehetőség, hogy az EU helyreállítási programja az elkövetkező három évben hatalmas, 2800 milliárd forintnyi támogatást adna a magyar gazdaság gyors talpra állításához.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Felfoghatatlan és elfogadhatatlan, hogy ebben a helyzetben Ön egyszerre indít háborút a járvány és a gazdasági válság kezelése szempontjából kulcsfontosságú két szövetségese, a magyar önkormányzatok és az Európai Unió ellen. Ahelyett, hogy a partnerség erősítése révén megsokszorozná a védekezéshez, az életek és egzisztenciák megvédéséhez szükséges erőt, Ön lemondani készül a magyar embereknek járó európai támogatásról, és kicsinyes sarcpolitikával csődveszélybe sodorja az önkormányzatokat. Káros és rövidlátó politika ez, amely a kicsinyes hatalmi érdekeket az ország egészének érdekei elé sorolja.

A járvány idején a kormány sorra hozta az önkormányzatokat pénzügyileg ellehetetlenítő döntéseit. A válság miatt a Fővárosi Önkormányzat bevételei több mint 20 százalékkal estek vissza, amely a sokszorosa annak az adókiesésnek, amely a központi költségvetést érintette. Ebben a helyzetben joggal várhatnák el, hogy a kormány mutat szolidaritást a főváros felé, de ennek az ellenkezője történt, a kormány a főváros kivéreztetésébe fogott. A három és félszeresére emelték a város által befizetendő adót, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást. A parlament minap meghozott döntése több mint a négyszeresére emelte Magyarország legnagyobb ivóvízszolgáltatója, a Fővárosi Vízművek közműadóját, az állami kukaholding pedig – jogszabályellenes módon – továbbra sem fizeti ki az FKF-nek a budapestiek által befizetett szemétdíj egyötödét. És ha ez mind nem lenne elég, jön Parragh László, aki nyilvánvalóan az Ön felbujtására az iparűzési adó további elvonásáról, az önkormányzatok bevételeinek megnyirbálásáról ötletel.

Miniszterelnök Úr!

Ön a válságkezelésre hivatkozva von el forrásokat az önkormányzatoktól, de az Európai Unió válságkezelő támogatásától megfosztani készül a magyar embereket. Pedig ami az önkormányzatok számára élet-halál kérdés, az csak „filléres tétel” az EU helyreállítási alapjához képest: Ön 25 milliárdért bedöntené a fővárosi közszolgáltatásokat, de lemondana 2800 milliárdról.

Ön a nemzeti szuverenitásra hivatkozva akadályozza, hogy Magyarország és a többi tagállam hozzájusson az Európai Unió segítségéhez, de közben semmibe veszi a közvetlen demokratikus felhatalmazással rendelkező magyar önkormányzatok szuverenitását.

Miniszterelnök úr!

Ne az önkormányzatok zsebében turkáljon, hanem csapjon a tenyerünkbe, fogadja el a partnerségüket az ország érdekében, a járvány és a gazdasági válság sikeres kezelése érdekében. Ne a magyar települések és az országnak segítséget kínáló Európai Unió ellen küzdjön, hanem tegyen meg mindent annak érdekében, hogy az európai támogatások mielőbb eljussanak azokhoz, akiket megilletnek: a magyar emberekhez.

A járvány és a válság okozta helyzet súlyossága felelős hozzáállást, felelős cselekvést, partnerséget és nemzeti összefogást indokol. Vessen véget annak, hogy a kormány mindezen elvárásokkal szemben cselekszik!

Üdvözlettel,

Karácsony Gergely főpolgármester