A fővárosi idősotthonok és hajléktalanszállók dolgozói 100 ezer forint jutalmat kapnak decemberben

A fővárosi önkormányzat 100 ezer forintos külön juttatással ismeri el az idősotthonaiban és hajléktalanszállókon dolgozók rendkívüli áldozatvállalását a koronavírus-járvány második hulláma idején. Az erről szóló előterjesztést a szociális munka napján jelentették be.

A Fővárosi Közgyűlés jogkörét gyakorolva a főpolgármester dönt arról az előterjesztésről, amely szerint decemberben a főváros minden idősellátó intézményében és a hajléktalanellátásban 100 ezer forintos juttatást kapnak a munkavállalók. Budapest szociális intézményeinek munkavállalói a járvány második hulláma idején is rendkívüli helytállást tanúsítanak, a szokásosnál is nagyobb odafigyeléssel és türelemmel, hatalmas kitartással végzik áldozatos munkájukat a budapesti idősekért és hajléktalanokért. A jutalomban a fővárosi fenntartású szociális otthonok minden munkavállalója, több mint 2500 munkatárs részesül, erre a főváros közel 300 millió forintot szán.

A Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában működő idősotthonokban és a hajléktalanszállókon a járvány második hullámára már nyáron megkezdődött a felkészülés, az intézmények követték a főpolgármester által augusztusban kiadott kilencpontos fenntartói utasítást.

A szociális intézményekben dolgozók munkaterhei most ősszel ismét rendkívül megnövekedtek, a gyakran létszámhiánnyal küzdő szociális otthonok helyzete a második hullám idején sem könnyű. Ráadásul a kormányzat a járvány kirobbanása óta nem nyújtott támogatást a szociális szféra munkavállalóinak annak ellenére, hogy tudatában van annak, hogy munkájuk milyen nagy társadalmi hasznossággal bír.