A Főváros járvánnyal kapcsolatos intézkedései

Karácsony Gergely főpolgármester az Országgyűlés Népjóléti Bizottságának ülésén számolt be a Főváros által bevezetett járványügyi intézkedésekről.

 

Országgyűlés – Népjóléti Bizottság ülése

2020. április 28. kedd 13.00

2. sz. napirendi pont: Tájékoztató Budapest, mint a járvány szempontjából kiemelten veszélyeztetett nagyváros járvány elleni védekezéséről, különösen az idősotthonokban kialakult járványügyi helyzetről és az intézmények járványügyi ellenőrzéséről.

 

A védekezés kiemelt irányai:

  1. A vírus terjedésének csökkentése, a társadalmi távolságtartás elősegítése

  2. A kiemelt kockázati csoportokba tartozó embertársaink védelme

  3. A megfertőződött személyek ellátásának biztosítása

  4. A járványügyi intézkedések és a gazdasági változások miatt nehéz helyzetbe került állampolgárok segítése

  5. A közszolgáltatások folyamatos működtetése, a kötelező és önként vállalt önkormányzati feladatok folyamatos ellátásának biztosítása érdekében a város költségvetésének felülvizsgálata és módosítása

 

A Fővárosi Önkormányzat intézkedései:

FŐVÁROSI SZINTŰ KOORDINÁCIÓ ÉS TÁJÉKOZTATÓK:

  1. Fővárosi Operatív Törzs felállítása. Rendszeres egyeztetés a kerületi polgármesterekkel.

  2. 2020. március 19.: A koronavírus-járvány lassítására és megfékezésére újabb telefonos, közterületi és közösségi média kampányt indított a főváros. A főpolgármester telefonon tájékoztatta a budapestieket, új plakátok kerültek ki a korábbiak helyére és több művész, a facebookon és az instagramon ismert ember videóban szólított fel arra, hogy vigyázzunk az idősekre.

  3. 2020. március 21-én Elindult a koronavirus.budapest.hu, a Fővárosi Önkormányzat saját honlapja, amely a koronavírussal kapcsolatos információkat foglalja össze a budapestiek számára. A honlap elsődleges platformja a fővárosi híreknek, a fővárosi operatív törzs ajánlásainak és a főpolgármesteri bejelentkezéseknek. A folyamatosan frissülő információk mellett, a központi kormányzat intézkedései is elérhetők rajta. A budapestiek megtalálják rajta a fővárosi szolgáltatásokat és az ügyfélszolgálat elérhetőségét. A honlapon keresztül felajánlásokat is lehet tenni, amelyek hasznosak lehetnek a járványveszélyhelyzetben.

  4. 2020. március 26. Matricákkal segíti a boltosokat a főváros. A vásárlókat és a boltosokat is segíteni szeretné a Főváros azzal, hogy olyan matricákat gyárt le, amelyek felhívják a figyelmet a távolságtartásra vásárlás közben és segítenek abban, hogy ne legyen zsúfoltság a boltokban. A matricák és kiszállításuk is ingyenes, de internetről is letölthetők.

  5. 2020. március 28. Apró gesztusként, március 27-től, fehér díszkivilágítást kapott a Lánchíd az orvosok, ápolók és az ő munkájukat segítők tiszteletére.

 

KÖZLEKEDÉS:

1.       A BKV összes járata 2020. március 19-től üzemkezdéstől a nyári menetrendre állt át, majd a forgalmi adatok és az utasoktól érkezett visszajelzések értelmében a tanítási szüneti menetrend lépett érvénybe. Az érettségik idejére ismét a tanítási idő alatti munkanapokra érvényes menetrendekkel közlekednek a BKK járatai. A változásokról a BKK Futár folyamatos és naprakész tájékoztatást ad.
2.       Március 16-tól a Bubi közösségi kerékpár-szolgáltatás árát a technológiailag lehetséges legkisebb mértékre, havi 100 forintra csökkentettük. Ezzel elősegítve az alternatív közlekedési módok alkalmazását, hogy a lehető legkevesebb emberi érintkezés történjen, így csökkentve a járvány további terjedését.
3.       A járművezetők védelme érdekében, március 16-tól a buszokon és trolikon az első ajtón nem lehet felszállni, és a gépkocsivezetőknél nem lehet jegyet váltani. A járművezetők egészségét szalagkorlát védi - a többi ajtó kinyílik az utasok számára.
4.       A Fővárosi Önkormányzat azt javasolta a kormánynak, hogy a munkáltatókkal egyeztetve tegye rugalmasabbá a munkakezdés idejét a munkavállalóknak, hiszen a legnagyobb kockázatot a reggeli csúcsforgalom jelenti. (2020. március 12.) A budapesti munkaadókat arra kértük, hogy biztosítsák a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést - a home office-t - abban az esetben, ha ez nem megoldható, tegyék ők is rugalmasabbá a munkakezdést.
5.       A BKK a járatain fokozta az addigi fertőtlenítés gyakoriságát.
6.       Megteremtettük annak feltételeit, hogy a járvány ellen az első frontban harcolók, mindenekelőtt az egészségügyben dolgozók a veszélyhelyzet idején ingyen parkolhassanak Budapesten (2020. március 23.). A lakossági parkolás és parkolási díjak tekintetében a kerületi polgármesterekkel egyetértésben úgy döntöttünk, hogy mivel jelenleg is több autó van a városban, mint parkoló, a parkolók számát bővíteni rövidtávon nem tudjuk, az autóforgalom növekedése tumultust, ezzel fokozott járványveszélyt okozhat, ezért a lakossági parkolási díjak tekintetében változást nem javaslunk. Ezt a döntésünket a kormány 87/2020. (2020.04.05) rendelete felülírta, azóta Budapesten a parkolás ingyenes.
7.       2020. március 30. A BKK járatain is ingyen utazhatnak az egészségügyi dolgozók a vészhelyzet megszűnéséig.
8.       2020.04.03.  A Fővárosi Önkormányzat fontos útvonalakon ideiglenes kerékpársávok kialakításáról döntött, kb. 25 km ideiglenes kerékpársáv kialakítása kezdődött meg és került már részben átadásra. Ezzel a lépéssel a fővárosiak munkába járását és a biztonságos közlekedést kívánják segíteni a koronavírus-járvány idején.
9.       Április 27-től a fővárosi közösségi közlekedés járatai mellett a budapesti üzletekben, boltokban, piacokon, bevásárlóközpontokban, valamint a taxikban is kötelező az arc eltakarása a koronavírus-járvány megfékezés érdekében. Az új utazási feltétel életbe lépését megelőzően és azt követően Budapest tíz forgalmas csomópontján, hetente többször, reggel 7:00 és 9:00 között összesen 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a BKK munkatársai. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak.

KÖZTERÜLETEK FELÜGYELETE

10.   Az esedékes lomtalanításokat az FKF elhalasztja, a kerületi polgármesterekkel egyeztetve (március 16.). 2020. április 14-től csak négy hulladékudvar van nyitva, zárva tartanak a Szemléletformáló és Újrahasználati Központok.
11.   A koronavírus járvány miatt jelentősen kibővült a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) feladatainak köre. A szervezetnek a szokásos közterületi feladatok ellátása mellett rendszeresen ellenőriznie kell a lezárt játszótereket, részt kell vennie a külföldről érkező védőfelszerelések kiszállításában és szétosztásában, ahogy a fővároshoz tartozó idősotthonok ápolóinak a szállításában is. Emellett besegít a kerületeknek a sokszorosára nőtt szociális ellátási feladatokba is, így a segélycsomagok és melegételek kiszállításába, illetve az idősek vagy más fokozottan veszélyeztetett személyeknek a napi bevásárlásba, a szociális gondozó szolgáltatók igényei alapján.

A Fővárosi Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) több mint dupla kapacitással, 80 autóval tudja ellátni a rendkívüli feladatokat, a FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft, a GreenGO és a Mol Limo felajánlásainak köszönhetően. A megnövekedett feladatok ellátásához több más szervezet nyújt segítséget a FÖRI-nek: saját 33 gépkocsija mellé a FŐKÉTÜSZ 32 gépkocsit és sofőrt bocsátott rendelkezésre, miután a nem sürgősségi, helyszíni kiszállást igénylő feladatokat későbbre napolták. Emellett jelentős támogatást ad a GreenGo elektromos autómegosztó cég, amely 10 gépjárművel segíti a játszóterek ellenőrzését és egyéb, adminisztrációs feladatokkal is járó szállítási munkákat. A MOL Limo 5 gépkocsit és 5 sofőrt adott át a FÖRI feladatainak elvégzésre, akik elsősorban a szociális ellátásban vesznek részt.
12.   A húsvéti és az április 25-26-i hétvégére a főpolgármester utasítására lezárták a Margitszigetet, illetve a kerülettel együttműködve az Óbudai-szigetet és a Római-partot minden nap reggel 8 és este 10 óra között péntektől hétfőig a koronavírus-járvány miatt.
13.   Az FKF Zrt. munkatársai éjszakánként folyamatosan fertőtlenítik a fővárosi aluljárókat.

KÖZSZOLGÁLTATÁSOK

14.   Budapesten minden alapvető közszolgáltatás folyamatosan biztosított a veszélyhelyzet idején, ehhez valamennyi cég jelentősen átszervezte belső működési folyamatait a munkavállalók egészségének védelmében, jelentős körben teremtették meg a távmunkavégzés lehetőségét. A veszély- és hibaelhárítások valamennyi fővárosi közszolgáltató cégnél folyamatosan üzemelnek, azonban a nem sürgősségi, személyes kontaktust igénylő szolgáltatások egy része felfüggesztésre került.

15.   A járványveszély miatt a személyes ügyfélkiszolgálás a Főpolgármesteri Hivatalban és valamennyi budapesti közszolgáltató cégnél és intézménynél korlátozásra vagy felfüggesztésre került, azonban valamennyi szerv telefonon, emailen és online módon biztosít lehetőséget az ügyintézésre, honlapjaikon és Budapest koronavírus honlapján folyamatosan tájékoztatnak a változásokról.

16.   A visszaesett járműforgalomra tekintettel több fővárosi cég is időben előrehozott olyan tervezett felújítási, karbantartási munkálatokat, amelyek máskor jelentős torlódást okoznának a közúti forgalomban. 

17.   A FŐTÁV Zrt. kezelésében a fűtőművek működtetése, és ezeken keresztül a szolgáltatás biztonsága a csökkentett létszám mellett is zavartalan.
18.   Budapesti Temetkezési Intézet Zrt. a fertőzésveszély csökkentése érdekében elrendelte, hogy a ravatalozó termekben maximum 10 fő jelenlétével (nagyobb létszám esetén külső díjmentes ravatalt biztosít a vállalat) kerülhet megrendezésre a temetés.
19.   A temetők irodáiban történő ügyintézés során egyszerre csak annyi ügyfél lehet, ahány ügyfélablak van. Az ügyintézés ettől a körülménytől eltekintve függetlenül zavartalanul folytatódik.
20.   Az elhunytakkal foglalkozó kollégák védőfelszereléssel történő folyamatos ellátása (védőmaszk, védőruházat) megoldott.
21.   A FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. az állampolgárok védelme érdekében a koronavírus fertőzések miatt 2020. március 17. napjától átmenetileg szünetelteti az előzetesen meghirdetett (ún. sormunka jellegű) kéményellenőrzéseket Budapesten.   
22.   Az intézkedés nem érinti a műszaki vizsgálatok és az üzemzavar elhárítások elvégzését. A kéményseprő-ipari nyilatkozatra vonatkozó megrendelések leadása, illetve az elkészült nyilatkozatok kiadása továbbra is biztosított. A kéményseprők minden esetben rendelkeznek megfelelő egészségügyi védőeszközzel és fertőtlenítőszerrel. Amennyiben a műszaki vizsgálatra leadott rendelést a vírusveszély miatt kihirdetett veszélyhelyzetre való tekintettel a megrendelő ügyfél vissza kívánja mondani, úgy azt a www.kemenysepro.hu oldalon található üzenetküldő modulon keresztül jelezze a Társaságnak a vizsgálattal érintett cím és a megrendelő nevének pontos megadásával.
23.   A FÖKÉTÜSZ Kft. által használt autók felajánlásra kerültek a FÖRI által ideiglenesen átvett szociális feladatok ellátásához, a gépjárművezetők is ezt a munkát segítik.
24.   A Fővárosi Vízművek felfüggesztette a lakásokban található vízmérők leolvasását, a mérőállást az ügyfelek küldik be.

25.   A Budapest Közút a veszélyhelyzet idején is gondoskodik a fővárosi úthálózat egészének forgalomtechnikai feladatairól, folyamatosak az útjavítások és kátyúzások is. A forgalmi rendet szabályozó eszközök, létesítmények működtetése és felügyelete folyamatos.

26.   Az évente lejáró taxiállomás-használati megállapodások megkötését folyamatosan végzik az erre kifejlesztett webalkalmazáson keresztül. A személytaxik személyes találkozást igénylő szemléje felfüggesztésre került, műszaki paramétereik jelenleg okiratokból kerülnek megállapításra azzal a kitétellel, hogy a veszélyhelyzet elmúltával később szúrópróbaszerű ellenőrzések lesznek. A közútkezelői hozzájárulások kiadását folyamatosan végzi. A teljes ügyintézés online módon zajlik. Mérnök igazgatóság továbbra is teljes körű munkát végez.

27.   A FŐKERT által üzemeltetett játszóterek, fitneszparkok és illemhelyek bezártak.
A társaság korábban meghirdetett rendezvényei elmaradnak, faültetéssel és egyéb önkéntes munkálatokkal történő megkeresések időpontjai halasztásra kerülnek.

28.   A FŐKERT komposzttelepe (1106 Budapest, Keresztúri út 130.)  a szerződött partnereket kizárólag előre egyeztetett időpontban fogadja.
 

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK

29.   A Főváros 2020. március 12-én, a kormányzatot megelőzve, tájékoztatta a saját fenntartású/üzemeltetésű színházait, hogy az előadásokat függesszék fel, a nézőszámra való tekintet nélkül, mindenhol. A Főváros által fenntartott mozikban szintén fel kellett függeszteni az előadásokat. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is bezárt.
30.   2020. március 14.: bezárt a Fővárosi Növény- és Állatkert, mely addig is csak a szabadtéri programjait tartotta meg.
31.   A Budapest Gyógyfürdői Zrt. valamennyi gyógyfürdőjét bezárta. A fürdők vendégei a megszakított gyógykezeléseket az újranyitást követően folytatólagosan igénybe vehetik. Az előre befizetett kezelések ára igény szerint visszafizetésre kerül. Az NNK (OEP) finanszírozott, félbeszakított kúrák esetében a kezelőorvos az igénybe nem vett kezeléseket újra elrendelheti. A fürdőbérletek a zárva tartási idővel automatikusan meghosszabbításra kerülnek.

32.   A Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága által a Vámház körúti Vásárcsarnokban működtetett, elsősorban külföldi turisták által látogatott INFO Pult működése átmenetileg szünetel.

KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEK

33.   2020. március 14. Bezárnak a fővárosi bölcsődék és óvodák.

GAZDASÁGI, MUNKAÜGYI, SZOCIÁLPOLITIKAI INTÉZKEDÉSEK

34.   2020. március 20.: Azok a kis- és középvállalkozók, akik a fővárostól bérlik üzlethelyiségüket márciustól júniusig nem kapnak számlát a bérleti díjról, ha pedig megtartják munkavállalóikat, nem csak haladékot, de jelentős kedvezményeket is kapnak a bérleti díjból a forgalomkiesés mértékét figyelembe véve.
35.   A napokban fogadja el a Fővárosi Önkormányzat az idősotthonokban a pandémiás időszakban többletfeladatot ellátó munkatársak jutalmazást biztosító előterjesztést. Az ebben foglaltak szerint a fenntartó 190 460 ezer Ft-ot különít el erre a célra. A jutalmazás mértéke átlagosan 100 ezer Ft/fő. Azonban annak összegéről a rendelkezésre bocsátott fedezet összeg erejéig az intézmény vezetője, mint munkáltató dönt.
36.   A fővárosi bérlakásokat bérlők, ha a járvány miatt csökkent a jövedelmük, akkor 2020. december 31-ig a jövedelemcsökkenéssel arányos lakbérkedvezményt igényelhetnek.

VÉDŐFELSZERELÉSEK BESZERZÉSE

37.   A megfelelő maszkok, védőruhák márciusban tapasztalható hiánya miatt a főváros erőfeszítéseket tett, hogy saját forrásaiból tudjon beszerezni ilyen védőfelszereléseket. Ugyanakkor kezdeményeztük, hogy a kormányzati beszerzésből is mielőbb jusson a budapesti egészségügyi dolgozóknak és munkavállalóknak (március 16.). Március 23-án 35.000 db sebészeti szájmaszkot vásároltunk azonnali beszerzésként, majd a március végén meghirdetett hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljáráson 12 ajánlattevőből választottuk ki a nyerteseket. 1,5 millió db. sebészeti szájmaszkot és 250.000 db FFP2/KN95 maszkot vásároltunk.
38.   A Fővárosi Önkormányzat eddig összesen 20.800 db tesztet szerzett be. Ebből 10 ezer darab közbeszerzési eljárás keretében a Kelen Kórház Kft.-től vásárolt IgM/IgG típusú teszt, amelyeknek a felhasználása folyamatos az idősotthonokban és a hajléktalan ellátó szervezeteknél. A 10.800 db PCR teszt szolgáltatója a Corden International Kft.
39.   Civil felajánlásból 300 db arcpajzsot oszthattunk szét az intézményeink munkatársai között.
40.   Kínai testvérvárosaink (Sanghaj, Nanking és Hangzhuo) további 65.000 db maszkkal, a Magyarországi Vietnami Közösség 5000 maszkkal segítette a fővárosi védekezést. A kínai adományok Magyarországra szállításában a Külügyminisztérium segített.

HAJLÉKTALANELLÁTÁS

41.   FŐVÁROSI AJÁNLÁSOK: Még márciusban összeállítottunk és minden hajléktalanellátó szervezet részére megküldtünk egy hosszú, részletes dokumentumot „A koronavírus-járvány elleni védekezés feladatai és lehetőségei a hajléktalanellátásban" címmel. A fővárosi ajánlások a központi kormányzati útmutatók, az egyes intézmények által addigra már bevezetett jó gyakorlatok, az angol, francia, német, spanyol és olasz nyelven elérhető ajánlások, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársaival folytatott egyeztetések alapján foglalja össze a koronavírus-járvány elleni védekezés hajléktalanellátásban jelentkező feladatait.
42.   EGYÜTTMŰKÖDÉS: Szorosan együttműködünk a fővárosi ellátás koordinálásában kulcsszerepet játszó Közép-magyarországi Regionális Diszpécserszolgálattal.
43.   Rendszeresen (hetente 1-2 alkalommal) egyeztetünk a jelentősebb ellátó szervezetek képviselőivel.
44.   ESZKÖZÖK BIZTOSÍTÁSA: Eddig közel 100 000 db. sebészi maszkot és 4800 db. FFP2 maszkot biztosítottunk a hajléktalanellátó szervezetek számára.
45.   A hajléktalanellátásban működő 5 egészségügyi centrum számára ezen kívül 100 db. arcpajzsot is biztosítottunk. Igény szerint szintén biztosítottunk arcpajzsokat a járványügyi intézkedés hatálya alá került ellátó intézmények számára.
46.   Mindegyik ellátó szervezetnek felajánlottuk mobil kézmosók és az ágyak közé elhelyezhető paravánokat biztosítását, és gondoskodtunk a beérkezett igények kielégítéséről.
47.   Mintegy 4000 nagyméretű, színes plakátot nyomtattunk és juttattunk el a hajléktalanellátó intézmények számára, amelyek a gyakori, alapos kézmosással kapcsolatos szokásos üzeneteken túl pl. a „csikkezés" járványügyi veszélyeire is felhívják a figyelmet.
48.   ÉTKEZTETÉS BIZTOSÍTÁSA: Felmértük a kijárási korlátozások és az intézményelhagyási-tilalom miatt megnövekedett étkeztetési szükségleteket a budapesti hajléktalanellátó intézményekben és családok átmeneti otthonaiban. A Fővárosi Önkormányzat étkeztetési vállalata több mint 5000 reggeli és 3-3000 ebéd és vacsora térítésmentes biztosítását (elkészítését és kiszállítását) vállalta a megnövekedett szükségletek kielégítése érdekében.
49.   FERTŐZÉS KORAI ÉSZLELÉSE, TESZTELÉS: A fővárosi ajánlásoknak megfelelően március óta működik a hajléktalanellátás szolgáltatásait igénybe vevő emberek teljeskörű, rendszeres egészségügyi rizikószűrése. Ez azt jelenti, hogy a hajléktalanellátásban dolgozó munkatársak a szállásokon és a nappali melegedőkben megforduló embereknek naponta ellenőrzik a testhőmérsékletét, kikérdezik őket az esetleges tünetekről, és indokolt esetben intézkednek az illetékes egészségügyi centrum értesítéséről.
50.   Eddig több mint 1000 koronavírus-tesztet ((IgG/IgM és PCR) biztosítottunk a hajléktalanellátás – az ott dolgozók és a szolgáltatások igénybe vevői – számára. Folyamatban van a hajléktalanellátásban dolgozók, valamint az éjjeli menedékhelyeken és a zsúfoltabb átmeneti szállásokon élők teljes körének a koronavírus-tesztelése.
51.   ZSÚFOLTSÁG ENYHÍTÉSE: 71 önkormányzati bérlakás, 33 kollégiumi szoba és 20 lakókonténer ellátásba való bevonásával, valamint a BMSZKI telephelyein összesen 126 férőhely létrehozásával vagy felszabadításával igyekszünk enyhíteni az éjjeli menedékhelyek zsúfoltságát, valamint biztosítani az idős koruk vagy krónikus betegségeik miatt kiemelten veszélyeztetett hajléktalan emberek védelmét és a járványügyi indokból szükséges elkülönítő elhelyezés lehetőségét. Folyamatban van több további ingatlan bevonása vagy előkészítése a fenti célok érdekében.
52.   KRÍZISSZÁLLÓ MEGNYITÁSA ÉS ÜZEMELTETÉSE: A járványügyi védekezés érdekében a legtöbb éjjeli menedékhely nem fogad új igénybe vevőket. Annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő, hogy emiatt bárki a fővárosban nem jut szálláslehetőséghez, megnyitottunk és üzemeltetünk (a BMSZKI-n keresztül) egy 75 férőhelyes krízisszállást.
53.   UTCÁN ÉLŐK VÉDELME: Az elmúlt hetekben többször előfordult, hogy meleg idő után gyors lehűlés következett. Mivel jelenleg a szállást nyújtó intézmények és az utcai gondozó szolgálatok sem a szokásos kapacitással működnek, ezért a Fővárosi Önkormányzati Rendészet a leghidegebb téli időre kialakított protokoll szerint járt el, vagyis kiemelt feladatként kezelte a fedél nélkül élő budapestiekkel kapcsolatos életvédelmi feladatokat.

 

IDŐSOTTHONI ELLÁTÁS

54.   Minden Fővárosi Önkormányzati fenntartású idősotthonban folyamatos a védőeszközök beszerzése. Az otthonok saját beszerzésein túl a Fővárosi Önkormányzat maszkokat, overallokat, fertőtlenítőszereket, kesztyűket, arcpajzsokat biztosít az intézményeknek.
55.   Az FKF Zrt. saját gyártású felületfertőtlenítőszerrel támogatja az idősotthonokban zajló védekezési munkát.
56.   A FÖRI és a Fővárosi Önkormányzat sofőr munkatársai folyamatosan szállítják az idősotthonokban dolgozó nővéreket, ápolókat a fertőzésveszély minimalizálása érdekében.
57.   A mai napi idősotthonainkban 993 db. PCR és 855 db. IgM/IgG tesztet, összesen 1848 db tesztet végeztettünk el, a tesztelés folyamatosan zajlik.
58.   A 11 fővárosi fenntartású idősotthon 2020. március 11., a veszélyhelyzet kihirdetés óta (a mai napig) összesen 206 704 642 Ft-ot költött a védekezéssel összefüggő kiadásokra.