A Béke téri főgyűjtőcsatorna építése

​​​​​​​​​​​​​​​A BERUHÁZÁS FŐBB ADATAI

A kedvezményezett neve: Budapest Főváros Önkormányzata

A projekt címe: Budapest XIII. kerület, Béke téri tehermentesítő főgyűjtőcsatorna építése

A szerződött támogatás összege: 2,554 milliárd forint

A támogatás mértéke (%-ban): 84,889918 %

Projekt azonosító száma: KEHOP-2.2.2-15-2019-00148

A projekt várható befejezése: 2022.09.15.

A BERUHÁZÁS ELŐZMÉNYE ÉS INDOKA

A XIII. ker. Béke tér a Főváros és a XIII. kerület szempontjából kiemelt jelentőségű belvárosi terület. A kerület beépítési jellegének megváltozásával a Béke út vízgyűjtő területén az utóbbi években jelentős lakásfejlesztések jöttek létre. A területen korábban jellemző családi házas beépítés helyett mára inkább nagyobb lakásszámú (40-80 lakásos) társasházak állnak.

​​2000. és 2006. között mintegy 8000, 2006. és 2010. között 6.634 új építésű lakást adtak át a kerületben. Az utóbbi évek megnövekedett építési kedve miatt további 10 ezer lakás kerülhet átadásra. Az Üzemeltető FCSM Zrt-hez csak az utóbbi 2 évben 2600 új lakás szennyvízelvezetésére adtak be igényt a Béke utcai vízgyűjtő területen.

A Béke tér geodéziai adottságait tekintve mélyen fekvő terület, melynek vízgyűjtő területe közel 110 ha, ahol több nagy vízhozamú egyesített rendszerű gyűjtőcsatorna csatlakozik a Lehel u. – Béke u. vonalon húzódó 1700-1900mm belső átmérőjű főgyűjtő csatornára. Az említett nagy vízhozamú gyűjtőcsatornák találkozásánál az utóbbi években gyakori a gravitációs rendszer túlterhelődése, Ezen egyre növekvő ellátási igény okozza, hogy évről évre jelentősen nagyobb mennyiségű szennyvizet kell a meglévő, de mind kapacitásában, mind kiépítettségében hiányos hálózatnak fogadnia, így a rendszer gyakran túlterhelődik. Ez a megnövekedett és egyre növekvő szennyvíz elvezetési igények következtében beavatkozás nélkül nem oldódik meg.

A szennyvízmennyiség rövid és hosszú távú biztonságos elvezetéséhez, a Béke utcán új, párhuzamos főgyűjtő építése szükséges, arra számos bekötést kell létesíteni

 

A BERUHÁZÁS CÉLJA

A Béke tér vízgyűjtő területén élő lakosok utóbbi években megnövekedett szennyvízkibocsátásának és szennyvízelvezetési igények biztonságos kezelése. A fejlesztés során kiépülő új, korszerű főgyűjtő eredményeképpen a szennyvíz többé nem károsítja a környezetet, hanem a XXI. század műszaki elvárásainak megfelelően a szennyvíztisztító telepekre jut, majd megtisztítva kerül a Dunába.

A BERUHÁZÁS FŐBB MŰSZAKI TARTALMA:

  • mintegy 1200 folyóméter 1,6 m belső átmérőjű új főcsatorna építése

  • üzemi kapcsolatok kialakítása a meglévő és új főgyűjtőcsatorna között

  • vízvezeték, távhővezeték és gázvezeték kiváltások

  • Angyalföldi Szivattyútelepen gépészeti átalakítások

Az építés környezetkímélő módon, nagyrészt útbontás nélkül zajlik, úgynevezett csősajtolási technológiával.

 

Változások a közösségi közlekedésben