Megújult a pesti rakpart és környezete a XIII. kerületben

​A BERUHÁZÁSRÓL

Budapest hosszú távú fejlesztési koncepciójával összhangban, a pesti Duna-part mentén gyalogossétány (a Margit híd és az Árpád híd között) és kerékpárút (a Margit híd és a Dráva utcai csomópont között) épült, továbbá megtörtént a szomszédos területek rendezése is. Mindez biztosítja a közvetlen gyalogos és kerékpáros kapcsolatot a XIII. kerület és a Belváros között. A Kossuth tér és a Margit híd közötti szakasz megújítására a 2017-es budapesti vizes vb után kerül sor.

Budapest Főváros Önkormányzatának céljai között szerepelt a budapesti rakpartok komplex közterületi megújítása, a Duna-partok élhetőségének javítása. Számos megvalósult európai példa alapján egyértelmű, hogy a folyópartok vonzereje a városi életminőség javulását és a gazdasági növekedést is segíti. A megújult partszakaszt a budapestiek széles köre használhatja, a kerékpáros fiataloktól a Duna-parti sétára vágyó idősebb korosztályig, továbbá a vizes vb ideje alatt az oda látogató turisták számára is kellemes meglepetést jelentett. 

A BERUHÁZÁS FŐ ELEMEI

A pesti alsó rakpart megújítása két szakaszban történt:

  1. Az északi szakasz, mely a Moszkva sétány nevet kapta, a Dráva utca és Népfürdő utca csomópontja illetve az Árpád híd között húzódik, ahol a fejlesztésnek köszönhetően egy 7 méter széles (4 méter széles gyalogos felület, 2x1,25 méter széles kerékpárút, 0,5 méter széles berendezési sávval) elválasztott gyalog- és kerékpárút került kialakításra, illetve a sétány melletti területek rendezése is megtörtént.

  2. A déli szakaszon, a Dráva utca és a Margit híd között egy jellemzően 6 méter széles díszburkolatú sétány épült a gyalogosok számára, új köztéri elemekkel, valamint a gyalogosok felső rakpartra jutását megkönnyítő új átvezetésekkel. A sétány melletti útpálya jellemző kialakítása 3,5 méter szélességben 2x1 forgalmi sáv, a Duna oldalán 3 méter széles parkolási felülettel, a támfal oldalán pedig 3 méter széles szervizsávval, 45 fokos parkolási lehetőséggel. Ezen a szakaszon a kikötők ellátására víz-, elektromos- és távközlési alépítmény hálózat is kiépült.

KÉPEK AZ ELKÉSZÜLT BERUHÁZÁSRÓL
KAPCSOLAT

További információ a beruházással kapcsolatban: rakpart@enviroduna.hu