Innovatív energetikai közbeszerzések támogatása a városokban (Coordinated energy-related PPI actions for cities, CEPPI)

Budapest Főváros Önkormányzata 2014-ben konzorciumi tagként pályázatot nyújtott be a Horizont 2020 EE-08-2014 jelű Innovatív energiahatékony technológiákat célzó közbeszerzés c. pályázati kiírására. A Bizottság az „Innovatív energetikai közbeszerzések támogatása a városokban" c. pályázatot támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt összköltségvetése 1 294 808 Euró.

A CEPPI projekt célja a városok közbeszerzési eljárásait lefolytató szervezeteinek kapacitásbővítése a legjobb elérhető energiahatékony megoldásokra irányuló beszerzések területén. A projekt fókuszában az innovációs célú közbeszerzési eljárások megismerése és gyakorlati alkalmazása áll.

A projekt vezetője Birmingham Városi Tanácsa. A konzorciumban Budapest Főváros Önkormányzata mellett Castellon és Valencia (Spanyolország), illetve Wrocław (Lengyelország) vesz részt, négy tanácsadó cég támogatásával: JERA Consulting, Optimat, Steinbeis-Transferzentrum EGS és az ICLEI – Local Governments for Sustainability (Helyi Önkormányzatok a Fenntarthatóságért).

Az öt résztvevő város célja, hogy a projektben kitűzött 33 GWh/év energiamegtakarítást innovációs célú közbeszerzés alkalmazásának segítségével érjék el. 

A CEPPI projekt honlapjára látogatók az öt város fenntartható és innovatív közbeszerzési politikáiról és tevékenységeiről, illetve az azokhoz kapcsolódó fenntartható fejlődést elősegítő projektjeiről további információkat találnak. A projekt eredményeképp létrejövő jelentések, útmutatók, dokumentumok és egyéb eszközök elérhetők lesznek azoknak, akik szeretnék megismerni és alkalmazni a fenntartható és innovációs célú közbeszerzést. Az érdeklődők egy online nyomtatvány kitöltésével feliratkozhatnak a projekt hírlevelére is.

A CEPPI projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja támogatásával valósul meg a 649720 sz. Támogatási Szerződés alapján.