Városismereti verseny középiskolásoknak Budapest egyesítésének 142. évfordulója alkalmából

​Budapest egyesítésének 142. évfordulója alkalmából Budapest Főváros Önkormányzata Budapest Főváros Levéltárának közreműködésével az „Iskolakapun Kívüli Program” elnevezésű rendezvénysorozat keretében városismereti versenyt szervez fővárosi középiskolás diákok számára. A vetélkedő célja a rendszerváltás történetének megismerése.

A verseny menete

A verseny két fordulóból és egy döntőből áll. Az első forduló aktivitásra épülő tájékozódási séta, ahol több pontot felkeresve helyszíni feladatokat kell megoldani. A második forduló a Fővárosi Levéltár gyűjteményeiből csapatonkénti kutatómunka és az addig szerzett ismeretek önálló feldolgozása. A fordulók értékelését követően 6 csapat jut tovább a döntőbe, ahol az első és második forduló során szerzett ismeretekről, tapasztalatokról kell számot adni.

A versenyen való eredményes részvételhez szükséges a rendszerváltáshoz kapcsolódó történelmi, politikai, kulturális és társadalmi események ismerete, valamint jó megfigyelőkészség, ötletek és helyzetfelismerés.

Ajánlott irodalom

Az olvasmányokat a vetélkedő folyamán folyamatosan feltöltjük, melyek elérhetőek lesznek az alábbi linken: http://varostorteneti.bparchiv.hu/ 

A fordulók időpontjai, helyszínek

1. forduló: 2015. október 15. (csütörtök) 14.00 óra, menetidő kb. 150 perc
2. forduló feladatainak leadási határideje: 2015. november 3.(kedd), kutatási helyszín: Budapest Főváros Levéltára (Bp., XIII. Teve utca 3-5.)
Döntő: 2015. november 17. (kedd) 14.00 óra, helyszín: Budapest Főváros Levéltára

Jelentkezés

A nevezési lap kitöltésével a Főpolgármesteri Hivatal Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztályán lehet az ifjusag@budapest.hu címen. Kérjük, hogy a levél tárgyában tüntessétek fel „Városismereti Verseny 2015”. A nevezési lapot az intézmények számára elektronikusan megküldjük, mely letölthető Budapest Főváros Önkormányzatának hivatalos honlapjáról, a www.budapest.hu weboldalról, valamint az Iskolakapun Kívüli Program hivatalos Facebook oldaláról is. Érdeklődni a 06-1/999-8077 telefonszámon Kiss Valentinánál, és a 06-1/999-9127 telefonszámon Királyné Sümeghy Erzsébetnél lehet.

Nevezési határidő: 2015. október 7.(szerda)

A versenyre középiskolásokból álló (9-13. évfolyam), négyfős csapatok jelentkezését várjuk.

Díjazás

Az I. helyezett csapat tagjai 25.000,- Ft/fő, a II. helyezett csapat tagjai 20.000,- Ft/fő, a III. helyezett csapat tagjai 15.000,- Ft/fő kultúra utalványban részesülnek, valamint az I-III. helyezett csapatok 2016. év nyarán részt vehetnek a Fővárosi Önkormányzat által szervezett nyári táborozásban. Könyvjutalmat kap minden döntőbe jutott csapat, különdíjban részesül a legaktívabb iskola, ahonnan a legtöbb csapat jelentkezik.

Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal

Kulturális, Sport, Köznevelési, Egészségügyi és Szociálpolitikai Főosztály