Megjelent a Zöldinfrastruktúra füzetek legújabb száma



A Zöldinfrastruktúra füzetek sorozat ezen kötete nem parkokról vagy terekről szól, hanem a városokban fellelhető egészen kicsi, de stratégiailag annál fontosabb területekről; az utak menti fahelyekről és zöldsávokról.


​fotó: Ráskai-Kiss Dorottya, Lépték-Terv Kft.

A kiadvány tárgyának érdekessége, hogy alulról szerveződve formálódott és alakult ki. A lakosság a zöldfelületeket rongáló parkolásokat jelentette és annak megoldását kérte a Járókelő.hu-n keresztül. A 2012 óta működő csapatnak közterületi problémákat lehet bejelenteni és ők vállalják, hogy azt továbbítják az illetékes hivataloknak. A legtöbb bejelentést a Budapest Közúthoz továbbítják, ahogy az a zöldfelületi parkolás esetében is történt.

Ezen kezdeményezés alapján véltük úgy, hogy szükséges egy következő kiadványt szentelni a városi utak mentén található fahelyek és zöldsávok védelmének, hiszen azok jelentős mértékben meghatározzák városaink arculatát, utcaképét, városi klímáját és a benne élő emberek mentális állapotát is.

Városaink utcáiban és útjai mentén napról napra verseny folyik a helyért, az egymást átfedő funkciók és szükségletek közt. Hatalmas az igény a parkoló és út felületekre, ugyanakkor minden talpalatnyi zöld megóvása közös érdekünk. Különösen igaz ez a sűrűn lakott területeken, a belvárosi területeken, ahol az út menti fák és zöldsávok rendszere jelenti a kondicionáló zöldet.

A fahelyek kialakítása, ami a városi fák élettere, nagyban meghatározza azok jövőjét, hiszen az extrém városi körülmények közt gyökérszinten dől el, hogy mely fa vagy zöldsáv marad életben. Védenie kell a fát a taposástól, tömörödéstől és a mechanikai károktól. Az út menti zöldsávok pedig csak akkor töltik be ökológiai szerepüket, ha különböző városi hatások révén nem válnak tömörödött és kopár földsávokká.


fotó: Sógor Gabriella, Lépték-Terv Kft.

A füzet a jelenlegi helyzet értékelésén túl számos ajánlást tesz a megoldásokra és egy eszköztár segítségével gondolatébresztő ötleteket ad és konkrét javaslatokat mutat be az útmenti fahelyek és zöldsávok kialakítására és védelmére.

Bízunk benne, hogy kiadvánnyal hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy a fák és zöldfelületek védelme fókuszba kerüljön és a tervezéstől a megvalósuláson át a későbbi fenntartásig a szükséges eszközök alkalmazásával védjük ezeket az értékes városi elemeket.

A Zöldinfrastruktúra füzetek legújabb, 6. része a korábbi részekkel együtt itt érhető el: Zöldinfrastruktúra füzetek

A kiadványt a Fővárosi Önkormányzat megbízásából a Lépték-Terv Tájépítész Iroda​ készítette. Szerzők: Stefanics Beáta, Ráskai-Kiss Dorottya, Sógor Gabriella​