Kiválasztották Budapest első közösségi gyűlésének résztvevőit

​Tízezer budapesti kapott levelet a Fővárosi Önkormányzattól Budapest első közösségi gyűlésére, ahol ötven kiválasztott vitat meg fontos klímastratégiai kérdéseket. A Fővárosi Önkormányzat a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány részvételével és koordinációjával rendezi meg a közösségi gyűlését, „Klímavészhelyzet van – Mit tegyen Budapest?” címmel. A gyűlések szeptember 12-13-án és 26-27-én zajlanak a Városháza udvarán.

Több száz jelentkező közül választották ki azt az ötven főt, akik részt vesznek Budapest első közösségi gyűlésén a Városházán. A közösségi gyűlések célja, hogy a résztvevők alaposabban megvitassanak egy-egy témát, majd javaslatot tegyenek a döntéshozók felé.

Annak érdekében, hogy a gyűlésen megjelentek a budapesti lakosokat hűen képezzék le, és statisztikailag reprezentatív mintát alkossanak, az első kör meghívottjai esetében és a résztvevők utolsó körös kiválasztásánál figyelembe vették az életkort, a nemet, az iskolai végzettséget és a lakóhelyet is.

A csoport két hétvégén keresztül – szeptember 12-13-án és 26-27-én – hallgat szakértői előadásokat, melyeket részletesen megvitat, majd javaslatokat dolgoz ki egy adott cél eléréséhez. Jelen esetben ahhoz, hogy Budapest hatékonyan tudjon reagálni a klímaváltozásra. A klímastratégiáért felelős munkacsoport a közösségi gyűlésen megfogalmazott javaslatokat figyelembe veszi Budapest klímastratégiájának megalkotásakor.

A közösségi gyűlés két vezető szakértője Dr. Bart István és Honti Márk. Feladatuk a gyűlés szakmai programjának kidolgozása és a gyűlésen felszólaló szakértők kiválasztása, irányítása. A felszólaló szakértők előadásokat tartanak majd a közösségi gyűlés résztvevőinek, tájékoztatva őket a legfontosabb tudni valókról saját szakterületükön, akik ezután az újonnan szerzett tudást is felhasználva megvitatják egymással elképzeléseiket, és javaslatokat dolgoznak ki. A felszólaló szakértők névsorát és az elhangzott előadásokat a kozossegigyules.budapest.hu oldalon teszik közzé a szervezők.

Dr. Bart István jogász 2002 óta foglalkozik éghajlat- és energiapolitikával. Fő szakterülete a kibocsátás-kereskedelem, a nemzetközi klímatárgyalások, illetve az energiahatékonyság. 2002 és 2005 között a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumban osztályvezetőként irányította az Európai Unió Kibocsátás-kereskedelmi rendszerének (ETS) hazai bevezetését. Ezután az Európai Bizottság Környezetvédelmi (később Éghajlat-politikai) Főigazgatóságán folytatta munkáját az ETS irányításával kapcsolatban, illetve az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással foglalkozott. 2011-ben a magyar EU elnökség klímapolitikai szakértőinek munkáját segítette az Európai Bizottság budapesti kiküldöttjeként. 2011 és 2015 között pedig a Magyar Energiahatékonysági Intézetet vezette. Részt vett a nemzetközi klímatárgyalások több fordulóján is (Milano, Bali, Cancun, Katowice). Jelenleg a Klímastratégiai Intézet 2050 igazgatója és az Energiaklub elnökségi tagja.

Honti Márk (PhD), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen működő MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport tudományos főmunkatársa. 16 éve foglalkozik az éghajlatváltozás hatásainak kutatásával a vízgazdálkodás területén. Fő szakterülete az éghajlati modellek eredményeinek alkalmazása a mérnöki tervezésben, részt vett több tervezett fővárosi nagyberuházás klímahatásvizsgálatában.

A budapesti közösségi gyűlés első hétvégéjének mindkét napján lehetőséget biztosítunk arra, hogy meghatározott idősávokban a részvételiség iránt érdeklődő megfigyelők is részt vegyenek azért, hogy jobban megismerjék a módszert, és személyes tapasztalatot szerezzenek a folyamatról. Megfigyelőként való részvételre szeptember 12-én és 13-án napi négy, egyenként másfél-két órás idősávokban biztosítunk lehetőséget. Ha ön is szeretne eljönni a közösségi gyűlésre, kérjük, jelezze részvételi szándékát a kozossegigyules@demnet.org címen.

Háttér:

Hogyan dőlt el, hogy ki kap levelet és ki vehet részt a gyűlésen?

A Belügyminisztérium által vezetett lakcímnyilvántartásból véletlenszerűen kiválasztott tízezer budapesti lakos kapott levelet Karácsony Gergely, főpolgármestertől. Ezt követően, minden címzett jelezhette részvételi szándékát az erre létrehozott internetes felületen. Miután a jelentkezés lezárult, a jelentkezők közül véletlenszerűen kiválasztottak ötven embert, akik részt vesznek majd a közösségi gyűlésen. A véletlenszerű kiválasztást a reprezentatívitást biztosító algoritmus segítségével végezték, így a közösségi gyűlés kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint is leképezi a tizennyolc éven felüli budapesti lakosságot. A jelentkezők regisztrációját és az ehhez kapcsolódó személyes adatait a Fővárosi Önkormányzat kezeli. A jelentkezők kiválasztását – személyes adatok kezelése nélkül – a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány végzi.

A gyűlést a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány részvételével és koordinációjával bonyolítja le a Fővárosi Önkormányzat.

A közösségi gyűlés résztvevőinek a DemNet 40.000 Ft juttatást folyósít a, a Fővárosi Önkormányzat pedig az étkezést és frissítő italokat biztosít a gyűlés napjain.

Bővebb információt a közösségi gyűlésről itt találhat: https://kozossegigyules.budapest.hu/miakozossegigyules