A budapesti ingatlanpiac egyre vonzóbb a nemzetközi befektetők számára

A világ legnívósabb ingatlanszakmai seregszemléjét tartják a franciaországi Cannes-ban. A MIPIM keretein belül a Nemzetközi Ingatlanszakértői Szervezet, az RICS és a DLA Piper nemzetközi jogi iroda szervezésében, a Brexit okán zajlott panelbeszélgetés arról, hogy „Bizonytalan időkben, hol érdemes befektetni?”. Az eseményre a legjelentősebb európai városok mellett megtisztelő meghívást kapott Budapest is, melyet Noah Steinberg, az RICS Magyarország elnöke, a WING Zrt elnök-vezérigazgatója képviselt. 

A panelbeszélgetés résztvevői Frankfurt, London, Dublin, Párizs, Budapest és Varsó képviseletében a politikai környezet bizonytalanságaiból fakadó kockázatok ingatlanpiaci beruházásokra gyakorolt hatásairól egyeztettek. Az eseményt szervező RICS célja, hogy terjessze az egységes szakmai és etikai szabványok használatát a világon mindenhol, így segítve az ingatlanprojektek mérhetőségét és átláthatóságát. A szervezet rendszeres kutatásokat végez az ingatlanpiaci trendek előrejelzésére. 

Az RICS magyarországi elnöke, Noah Steinberg elmondta, hogy a szervezet legújabb, nemzetközi kutatásai alapján Közép-Kelet-Európában a piaci és beruházói trendek rendkívül pozitívak, ugyanakkor ez a tendencia sokkal inkább egyes városokra jellemző, mintsem egész országokra. Budapesten ma virágzik a befektetői és bérlői kereslet, ami annak köszönhető, hogy a vállalatok azokat a dinamikus városokat keresik, amelyekben jó az életminőség és a fiatal, magasan képzett, viszonylagosan olcsó munkaerő mellett magas színvonalú üzleti infrastruktúra áll rendelkezésre. Utóbbi alatt értendő a megfelelő minőségű irodakínálat és a digitális infrastruktúra.

„Mindettől függetlenül megállapítható, hogy a legvonzóbb piacokat azok az országok jelentik a befektetők számára, amelyek stabilak, és ahol kiszámítható módon lehet tervezni. Ide sorolható Magyarország is.” – tette hozzá Noah Steinberg.