Péntek reggeltől újra mindkét irányban, teljes hosszában járható lesz a budai alsó rakpart

Március 24-én (csütörtökön) este 20 órától 25-én (pénteken) hajnalig fokozatosan megszűnnek a forgalomkorlátozások a budai alsó rakparton a Szentlélek téri árvízvédelmi munkák befejezésével, így pénteken reggeltől újra mindkét irányban teljes hosszában járható a budai alsó rakpart. Ezzel egyidejűleg a Margit híd budai hídfőjénél a déli alsó rakparti lehajtón is visszaáll a kétirányú forgalmi rend: a Margit híd alatt a városközpont irányába egy balra kanyarodó (az alsó rakpart felé vezető) és két egyenes forgalmi sáv vezet majd.

Visszaáll az eredeti forgalmi rend a Margit híd budai hídfőjétől északra lévő lehajtón is, ezért a dél felől érkezők a továbbiakban itt nem tudnak felhajtani a hídra. A BKK kéri az arra közlekedőket, hogy fokozott figyelemmel vezessenek. A rakpart megnyitásához kapcsolódóan a Bécsi út–Szépvölgyi út kereszteződésében a közúti forgalmat és a közösségi közlekedést segítő intézkedéseket vezetnek be.

A Flórián téri felüljárón megmarad a január elején kialakított közlekedési rend: a felüljárón a belső sáv az Árpád hídra vezet, a jobb oldali sáv buszsáv, amelyet ugyanakkor az Árpád fejedelem útja felé közlekedő autósok is használhatnak.

Az Árpád fejedelem útja újra kétirányú lesz teljes hosszában, így az Árpád fejdelem útja a Flórián tér felé közlekedőknek ismét alternatívát jelent a Lajos utca mellett. A Szépvölgyi út csomópontban ismét működnek majd a jelzőlámpák.

A rakpart megnyitásához kapcsolódóan a Bécsi út–Szépvölgyi út kereszteződésében a közúti forgalmat és a közösségi közlekedést segítik az alábbi intézkedések:

  • A Szépvölgyi úton felfelé haladó forgalmat a Bécsi út előtt a forgalmi sáv kiszélesítésével segítik annak érdekében, hogy a kereszteződésben a Bécsi útra jobbra kanyarodó járműveket az egyenesen haladók kényelmesebben és biztonságosabban ki tudják kerülni.

  • A Bécsi úton a Zsigmond tér felől érkező közúti és villamosforgalom segítése érdekében a Szépvölgyi út–Nagyszombat utca közötti szakaszra tartó forgalom a Sajka utcától a villamosvágányon haladhat. A jobb oldali sávot a jövőben kizárólag a Bécsi útról a Szépvölgyi útra jobbra kanyarodók használhatják.

  • A Szépvölgyi úton a Lajos utca felé közlekedő forgalmat a Szépvölgyi úti autóbusz-sáv részleges – a Seregély utcától a BKK végállomásig történő – megszüntetésével segítik. Ennek eredményeként a Kolosy téri jelzőlámpás csomópont kapacitása kedvezőbben kihasználható. Ezt az intézkedést az tette lehetővé, hogy az elmúlt időszakban végrehajtott közösségi közlekedési hálózatmódosítások következtében a közösségi közlekedési járművek többsége már a jobb oldali sávot veszi igénybe a Szépvölgyi úton.

  • A Bécsi úton a centrum irányú forgalom gyorsítása érdekében a Szépvölgyi úti kereszteződésben a centrum irányú forgalmat akadályozó jobbra kanyarodást megtiltják, a Bécsi útról a Szépvölgyi útra a kanyarodást indirekt módon a Bécsi út–Cserfa utca–Ürömi út, valamint a Bécsi út–Nagyszombat utca–Lajos utca útvonalon biztosítják.

Budapesti Közlekedési Központ