Jonathan Franzen amerikai író kapta a Budapest Nagydíjat

Jonathan Franzen amerikai író vehette át a Budapest Nagydíjat Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettestől és Kocsis András Sándortól, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnökétől a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.

A magyar fővárosnak a minőség mellett kell letennie a voksát. Nincs ez másként Jonathan Franzen esetében sem: személyében a magyarok az egyik legelismertebb amerikai írót köszönhetik, akinek Szabadság című regényét az egész világon osztatlan elismerés illette - szólt a díjazott egyik főművéről a Budapest Nagydíj átadása előtt Szalay-Bobrovniczky Alexandra. Mint emlékeztetett, a regény egy házaspár története, de az események körbeölelik kettejük családfáját. Mi a szabadság, létezik-e egyáltalán, és ha igen, mit kezdjünk vele? Ezek a Szabadság című regény által felvetett legfontosabb kérdések - mondta el a főpolgármester-helyettes, hozzátéve: Jonathan Franzen munkájából rengeteg bölcsesség olvasható ki.

Franzen a díj átvétele után méltatta magyar fordítója, Bart István munkáját, amely nélkül ő sem kaphatta volna meg ezt az elismerést. Az amerikai író elmondta: számára egyszerre tűnik valószerűtlennek és csodálatosnak a színpadon állni ennyi ember előtt, akik a tiszteletére gyűltek össze.

A könyvfesztivál négy napon át csaknem 400 programmal várja a látogatókat a Millenáris parkban. A könyv és a szerzői jogok április 23-i világnapjához időzített kiállítás és vásár központjában idén nem egy kontinens, ország vagy nyelvterület, hanem a 220 éves szervezett magyar könyvkultúra áll. A programok között pénteken a magyar könyvszakma legaktuálisabb kérdéseiről rendeznek szakmai beszélgetéseket, amelyen szó lesz a könyvkereskedelem legfontosabb kérdéseiről, a könyv jövőjéről, a digitalizálásról, a könyvpiac működéséről és ebben az állam lehetséges szerepváltozásról is.​

Hírek

RSS megtekintés