Bírósági ülnökök választása

Tisztelt Budapesti Választópolgárok!

A köztársasági elnök 312/2015. (VII. 22.) KE határozatával soron kívüli bírósági ülnökválasztás tűzött ki, amely a 2015. április 29-én, a Fővárosi Törvényszékre megválasztott ülnökök létszámának kiegészítését jelenti.

Az Országos Bírósági Hivatal vezetőjének 2015. OBH. XXVII. F.1/124. számú tájékoztatója alapján a Fővárosi Közgyűlésnek a Fővárosi Törvényszék ülnökeit

2015. augusztus 1. és szeptember 30. napja között kell megválasztania.

Ennek érdekében ülnököt lehet jelölni a Fővárosi Törvényszékre. A jelöltállítás joga megilleti a bíróság illetékességi területén lakóhellyel rendelkező nagykorú, magyar állampolgárokat, a bíróság illetékességi területén működő helyi önkormányzatokat és egyesületeket, kivéve a pártokat.

Jelölt lehet minden 30. életévet betöltött, de a 70. életévet el nem ért magyar állampolgár, aki nem áll a cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll közügyektől eltiltás hatálya alatt sem.

A jelöléshez, valamint a jelölt elfogadó nyilatkozatához szükséges nyomtatvány a Főpolgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán (Budapest V., Bárczy I. u. 1-3. ) és a Budapest.hu honlapon rendelkezésre áll. A jelöléshez csatolni kell a jelölést elfogadó nyilatkozatot, amelynek tartalmaznia kell a jelölt arra irányuló nyilatkozatát, hogy volt-e büntetve, nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság vagy támo-gatott döntéshozatal és közügyektől eltiltás hatálya alatt.

A jelölt a jelölés elfogadásáról írásban nyilatkozik, majd haladéktalanul az ülnökké történő megválasztásra jogosult Fővárosi Közgyűlés részére hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal igazolja büntetlen előéletét.

Azt a jelöltet, aki az igazolási kötelezettségét elmulasztja, ülnökké választani nem lehet.

A jelölőnek és a jelöltnek hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CLXII. törvényben meghatározott személyes adataikat a Fővárosi Közgyűlés a jelölt ülnökké történő megválasztásáról meghozott döntéséig kezelje.

Az ülnök jogaira és kötelezettségeire vonatkozó TÁJÉKOZTATÓ a Főpolgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán (Budapest V., Bárczy I. u. 1-3.) és a budapest.hu honlapon megtekinthető.

A jelölést a Főpolgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatához kérjük mielőbb, de legkésőbb

2015. augusztus 28-ig

bejelenteni.

Kérem a Tisztelt Választópolgárokat, hogy jelölésükkel segítsék az ülnökválasztás eredményességét.
 
Budapest, 2015. augusztus

Tisztelettel:

Sárádi Kálmánné dr.
főjegyző

Adatkezelési nyilvántartási azonosító:00034-0128