Fehér Könyv

Tarlós István főpolgármester sajtótájékoztatón mutatta be 2011. július 6-án a Fehér Könyvet, mint akkor fogalmazott, ugyan „Az 50 legsúlyosabb probléma Budapest örökségéből” a kiadvány címe, de „lehetne jóval több is, csak a legfontosabbat emeltük ki”. Hozzátette, már korábban ígérte, hogy összeállítják a hagyatékot, hogy a várt eredményeket lehessen mihez viszonyítani. A könyvben adatok és tények vannak benne, amelyeket a hivatal munkatársai állítottak elő, akik már korábban is ott dolgoztak.
 

„Neveket, konkrét személyekre vonatkozó utalásokat ne is keressenek benne” – hangsúlyozta –, „nem ez volt ugyanis a cél, nem akartunk alkalmat adni arra, hogy egyesek hajánál előrángatott ürügyekkel pereskedni kezdjenek”. Tarlós István nyomatékosította, senkit sem akarnak meghurcolni vagy megalázni, a kiadvány összeállításának az volt a célja, hogy „legyünk tisztában azzal, milyen állapotban kellett átvenni a Városházát”.
 
A főpolgármester szerint a Fehér Könyvvel a városvezetés le akarja zárni a múltat, és a jövőre akar koncentrálni. Kitért arra, hogy az MSZP részéről már megindult az a kampány, hogy „a saját hibáikat, mulasztásaikat áttolják a másik térfélre, de ilyet nem játszunk”.
 
A Fehér Könyv meg fog jelenni a Metropolban (ennek költsége mintegy kétmillió forint) és egy másik ingyenes újságban is – utóbbival még az előző városvezetés kötött szerződést –, valamint felkerül a budapest.hu-ra, Tarlós István és György István honlapjára is. A könyv egyébként a Főpolgármesteri Hivatal saját nyomdájában készült, a kiadása egy fillérbe sem került.
 
Kérdésre válaszolva Tarlós István elmondta: a fővárosban már két évvel ezelőtt megkezdődött az elszámoltatás, másfél-kéttucat ügy „már ott van, ahol lennie kell”, nem várható, hogy újabb, látványos ügyekre bukkannak. Hozzátette, mintegy ezer peres ügy maradt az új városvezetésre, ahol a főváros felperesként érintett, ott a perérték 1,5 milliárd forint, viszont ahol alperes, ott a tízszerese.
 

VIDEÓ AZ ESEMÉNYRŐL

FEHÉR KÖNYV