Fővárosi Közgyűlés: jóváhagyták a kormánnyal kötött Budapest-szerződést

​Több mint félszáz előterjesztést tárgyalt meg mai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Jóváhagyták a főváros és a kormány közötti, Budapest 21 elnevezésű szerződést. Döntöttek arról, hogy a főváros öt művészeti főiskolával is együttműködési megállapodást köt. A taxisrendeletről végleges döntés a főpolgármester javaslatára áprilisban várható.
 
Jóváhagyta a kormány és a főváros közötti, Budapest 21 elnevezésű szerződést a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A képviselők 20 igen szavazattal, 10 ellenszavazat mellett döntöttek erről. A megállapodást március 8-án írta alá Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester, a dokumentum hatályba lépésének feltétele volt a testület jóváhagyása. A dokumentumnak két pillére van: a fővárosi adósságállomány 60 százalékos állami átvállalása, valamint az, hogy a következő évek nagy fővárosi fejlesztéseit közösen dolgozza ki a kormány és a főváros vezetése. A kormány a szerződésben vállalja, hogy támogatja a fővárossal egyeztetett, a közösségi közlekedésre és egyéb városfejlesztési tervre irányuló projektlista megvalósítását. A kabinet emellett a fővárosi közösségi közlekedés zavartalan működtetése érdekében május 20-ig lépéseket tesz, beleértve a működés stabilitását biztosító intézkedéseket is. A 4-es metró forráshiányának megszüntetéséről és a beruházás kapcsán felmerülő többletköltségek finanszírozásáról augusztus 31-ig állapodik meg a kormány és a főváros. A dokumentum kimondja, hogy a kormány egyetért egyebek mellett az elektronikus jegyrendszer bevezetésével, együttműködik a Duna-parti területek egységes fejlesztésében és hasznosításában, valamint további jövőbeni megállapodásokat helyez kilátásba.

Együttműködik a főváros öt művészeti főiskolával

Egyhangúlag jóváhagyta a közgyűlés, hogy a főváros öt művészeti felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást kössön. A szakmai együttműködést a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemmel, a Magyar Képzőművészeti Egyetemmel, a Magyar Táncművészeti Főiskolával, a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel kötheti meg az önkormányzat. A Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szentes Tamás által szignált javaslat szerint Budapest országos és közép-európai regionális viszonylatban is vezető szerepet betöltő, reprezentatív művészeti egyetemekkel büszkélkedhet. Mint írták, a főváros elismeri az azokon létrejött magas szintű oktatást, művészeti képzést, és a jövőben a szakpolitikai kérdések kidolgozásában támaszkodni kíván az intézmények szellemi bázisára.

Újabb egyeztetést követően áprilisban döntenek a taxisrendeletről

Egyhangú döntéssel áprilisra halasztotta a döntést a közgyűlés a taxisrendeletről a főpolgármester javaslatára. Tarlós István a vitában emlékeztetett rá, hogy utoljára 2000-ben módosították a rendeletet, és azóta a tarifákhoz sem nyúltak. A jogszabály változatlanul hagyása rossz lenne a városnak, az utasoknak és a taxisoknak is – jelentette ki. Kitért rá, hogy nem tud olyan rendelet születni, amellyel szemben senki ne támasztana fenntartásokat. Hangsúlyozta, hogy a rendelet módosításáról az elmúlt másfél évben 15 alkalommal tartottak egyeztetéseket. Tarlós István megfontolásra érdemesnek nevezte a versenyhivatal észrevételét a leintett és a megrendelt taxik tarifakülönbségről, és támogatandónak tartotta a Jobbik javaslatát, hogy a szabályozáscsomag ne érintse a hibrid és gázüzemű autókat. A főpolgármester javaslatára a rendelet második körös tárgyalásáig újabb, széles körű egyeztetést tartanak a témában.
 
Horváth Csaba, az RT5 Taxi Holding Kft. ügyvezetője azt mondta, kevesebb mint tíz hónapot kaptak nagyon nagy költséggel járó beruházások végrehajtására, de arról nincs hatástanulmány, hogy ez megtérül-e. Azt kérte a képviselőktől, hogy a rendeletalkotáskor vegyék figyelembe a piaci és a gazdasági helyzetet. Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke a közgyűlésben azt mondta, a taxisok 45 százaléka a liberalizált piacon, az árversenyben már tönkre ment, ezt a problémát megoldhatná a rögzített hatósági ár. A rendelet a szolgáltatás színvonalát biztosítandó garanciákat is tartalmaz és a javaslat elfogadását kérte. Kijelentette, nem mond igazat az, aki szerint nem volt egyeztetés az ügyben a taxisokkal.
 
A taxisrendelet tervezete alapján bevezetnék a fix tarifát: 450 forintos alapdíjat, 280 forintos kilométerdíjat és 70 forintos percdíjat állapítanának meg. Csak 10 évnél fiatalabb autóval lehetne taxizni, amelynek tengelytávja legalább 2550 milliméter, öt személy szállítása esetén csomagtere nagyobb, mint 430 liter, motorja legalább 60 kilowatt (80 lóerő) teljesítményű, és megfelel az Euro IV-es, 2018-tól pedig az Euro V-ös károsanyag-kibocsátási normáknak. A járművekben kötelező lenne a légkondicionáló, október 15. és március 15. között pedig a téli gumi. A tervezet foglalkozik az autók külsejével is, eszerint az autók alapszíne sárga lenne, az ablakok alatt a két ajtó szélességében sárga-fekete pepita sáv futna végig, a kötelezően megjelenítendő információkat (engedélyszám, díjszabás, elfogadott bankkártyák logói, "Minősített budapesti taxi" felirat) a karosszérián fekete, az ablakokon fehér karakterekkel kellene szerepeltetni.
A főváros és a kormány Budapest-szerződése konkrétumokat és határidőket is tartalmaz, valamint rendezi a 4-es metró beruházásához hiányzó összegek sorsát is - mondta a közgyűlés szünetében tartott tájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. Újabb egyeztetést követően áprilisban fogadhatják el a taxisrendeletet. A CET-ről szólva elmondta, jövő őszre birtokba vehetik az épületegyüttest a budapestiek. A sajtótájékoztatón elhangzottakról bővebben itt olvashat.
 

Indul a házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtési rendszer

Elfogadta a Fővárosi Közgyűlés 20 igen, 5 nem szavazattal, 6 tartózkodás mellett a főváros új hulladékgazdálkodási rendeletét. György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes a vitában elmondta: a rendeletalkotásra egyrészt az új, januártól hatályos hulladéktörvény miatt van szükség, másrészt a Budapesten bevezetendő, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer bevezetése miatt. A főváros teljes területén, 2013. március végétől 2014 végéig ütemezetten vezetik be a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. A rendszer úgy valósítható meg gazdaságosan, hogy minden ingatlantulajdonos számára kötelezővé válik a papír, műanyag és fém hulladékok elkülönítetten történő gyűjtése. A közszolgáltatás kötelező igénybe vétele a lakosságnak és a költségvetési szerveknek nem jelent külön terhet. A hulladékgazdálkodási közszolgáltatás bővítésével jelentős mennyiségű települési hulladék (papír, műanyag és fém) lerakótól való eltérítése is megvalósul. Ezzel az intézkedéssel egyidejűleg jelentősen javul a főváros környezeti állapota és Budapest hozzájárul Magyarország európai uniós hulladékgazdálkodási kötelezettségének teljesítéséhez – rögzíti az előterjesztés. (A házhoz menő, szelektív hulladékgyűjtési rendszer részleteiről itt olvashat bővebben.)

Öt utca elnevezése változik

Öt fővárosi - köztük három csepeli - közterület nevének megváltoztatásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés. Asztana - Kazahsztán fővárosa - nevét pedig mégsem józsefvárosi, hanem egy városligeti helyszín viseli majd. Tavaly októberben átneveztek egy közterületet, amely korábban Tersánszky Józsi Jenő nevét viselte. Az író nevét most - a városrészhez kötődése okán - a XII. kerületi jelenlegi Kisdobos köz veszi fel. A III. kerület kezdeményezésére a Tégla utca Gelléri Andor Endre író nevét kapja meg, aki gyerekkorát az Óbudai Téglagyárban töltötte, és írásai jórészt óbudai élményeiből építkeztek. A csepeli képviselő-testület a 20. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vevő személyekről való elnevezés törvényi tilalmára hivatkozva kérte három közterületi elnevezés megváltoztatását. A Gombos Ferencről elnevezett Gombos tér Koncz János nevét veszi fel, aki 27 évig volt a kerület főjegyzője. A Bordás Andrásról elnevezett Bordás utca az 1956-ban kivégzett Kőrösi Sándor nevét viselheti, a Láng Kálmán utca pedig Magasházy Ödönnek és fiának, Ádámnak állít emléket - mindkettejüket kivégezték összeesküvés és kémkedés vádjával.
   

Hírek

RSS megtekintés