50 éves a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye

​1964. május 30-án nyílt meg a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye Budapesten, a fél évszázados évforduló alkalmából szakmai konferenciát rendeztek május 29-én az intézményben. A zenei gyűjtemények fejlesztésének új útjai nevű fórumon részt vett Csomós Miklós oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

- Egy intézmény életében az ötvenéves kor azt jelenti, hogy kiállta az idők próbáját. Ahhoz, hogy Magyarország és Budapest zenei kultúrája sikeresen fenn tudjon maradni, szükség van jó oktatásra, és szükség van olyan gyűjteményekre, ahol tanulmányozhatók, elérhetők a múlt eredményei – mondta Csomós Miklós. „A kultúra olyan, mint a tanulás – könnyebb megszerezni, mint megtartani az elért színvonalat” – tette hozzá az oktatásért és kultúráért felelős főpolgármester-helyettes.

 

- A könyvtár ötven évvel ezelőtti avatásán több neves zenei szaktekintély mellett jelen volt Kodály Zoltán is. Az intézmény az ő jelmondata szellemében fogalmazta meg küldetését – „Legyen a zene mindenkié!” – emelte ki Fodor Péter.  A zenei gyűjtemény ötvenéves fennállása alatt nélkülözhetetlen gyűjteménye lett a zenebarátoknak, a tanulóknak és a zenei szakembereknek egyaránt –mondta a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Zenei Gyűjteménye 1964-ben a belvárosi Fehérhajó utcában nyílt meg, és 1998-ban költözött mostani helyére, az Ötpacsirta utcai Pálffy palotába. A kezdetekkor még csak kottákat, könyveket, folyóiratokat és hangfelvételeket lehetett elérni, 2007-ben indult a könnyűzenei részleg, 2011-ben pedig a népzenei szekciót nyitották meg. A gyűjteményben összesen több mint 53000 kotta, 20000 hangfelvétel, 1400 DVD, 25000 kötet könyv és 53 folyóirat található.

Hírek

RSS megtekintés