Uniós érdekérvényesítés

Budapest Főváros Önkormányzata nagy hangsúlyt fektet az európai intézményeknél történő érdekérvényesítésre annak érdekében, hogy a klímavédelem frontvonalában lévő olyan nagyvárosok, mint amilyen fővárosunk is, közvetlenül hozzáférhessenek a forrásokhoz az Európai Zöld Megállapodásból. Ennek érdekében fordult a városvezetés az Európai Parlament, Bizottság, valamint Tanács elnökéhez. A levél népszerűségét és támogatottságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már 35 európai főváros és nagyváros, Berlintől Bécsig, Athéntól Stockholmig fejezte ki támogatását aláírásával.

A levél tartalma, és az aláírók folyamatosan frissülő listája alább olvasható:

„Tisztelt von der Leyen Elnök Asszony!
Tisztelt Michel Elnök Úr!
Tisztelt Sassoli Elnök Úr!
 

Korunk egyik meghatározó küzdelme a jelentőségteljes, mérhető és fenntartható lépések megtétele a klímaváltozással kapcsolatban, ami egy soha nem látott kihívás az európai és globális döntéshozók számára egyaránt. Üdvözöljük az Európai Bizottság javaslatát, az Európai Zöld Megállapodást, továbbá teljes mértékben támogatjuk, hogy 2050-re Európa legyen a világ legelső klímasemleges kontinense.

Az Európai Zöld Megállapodás jogosan felismeri, hogy az eredményes fellépés feltétele a rendszerszintű változás. A demokratikusan választott vezetők által irányított városok jelenleg Európa lakosságának kétharmadát képviselik, és nagy mértékben felelősek az éghajlatváltozás mérsékléséért és az alkalmazkodásra irányuló erőfeszítésekért. Az éghajlatváltozás elleni küzdelmet a városokban fogják megnyerik vagy elveszíteni.

Az elmúlt években számtalan példa bizonyította, hogy az önkormányzatok gyakran vállalnak vezető szerepet az éghajlatváltozás elleni fellépésekben, és képesek ambiciózus cselekvési terveket megvalósítani a fenntartható jövő érdekében. A városok megfelelő felszereltséggel rendelkeznek a politikai változás bevezetéséhez. A helyi önkormányzatok általában hatékonyabban cselekednek, és ellentétben a nemzeti kormányokkal, a városokat kevésbé korlátozza a hagyományos tüzelőanyagokat képviselő iparágak nyomása.

Európa nagyvárosai és területei kulcsszerepet játszanak, és Európa-szerte önkéntes részvevői az éghajlatváltozás elleni harcnak, ezért ennek megfelelően fel kell ruházni őket a megfelelő hatáskörökkel. Motivációnk az Európai Zöld Megállapodás közleményében megjelent szándékból ered, amely felhatalmazza a regionális és helyi közösségeket, valamint erősíti a kohéziós politika városi dimenzióját, különös figyelmet fordítva az európai városok kezdeményezéseire.

Miközben továbbra is segítséget nyújtunk azoknak a városoknak és régióknak, amelyek ambiciózus ígéreteket akarnak vállalni az éghajlat-, és energiapolitikával kapcsolatban, és megosztják a helyi szinten hozott változtatások bevált módszereit, mely továbbra is kiemelkedő szerepet foglal el, jelentősebb támogatásra van szükségünk. Előretekintve az Európai Unió többéves pénzügyi keretéről szóló idei kritikus tárgyalásokra, bíztatjuk az európai intézményeket, hogy ismerjék fel a városok és területeik kulcsszerepét a stratégiai zöld politikai célok megvalósításában, és ezen eredmények biztosítása érdekében különítsenek el közvetlenül hozzáférhető, városra szabott uniós forrásokat.

Támogatjuk az új és ambiciózus intézkedéseket, valamint a már meglévő programokat, például az Urban Innovative Actions és a Horizont Európa kiterjesztését és áttervezését, amelyek erősíthetik a városokat a zöld politikájuk véghezvitelében. Erőfeszítéseink csak akkor lehetnek sikeresek, ha az EU olyan szabályozási és pénzügyi mechanizmusokat alkot, amelyek biztosítják a helyi hatóságok számára a cselekvéshez szükséges eszközöket. Ezáltal nagyobb mozgástér állna rendelkezésre a városok számára a projektek előkészítése, benyújtása és megvalósítása során.

Ahogyan a Régiók Bizottságának elnöke, Karl-Heinz Lambertz nemrég írta: „A helyi és regionális önkormányzatoknak nem csupán szövetségeseknek, hanem központi szereplőknek és partnereknek kell lenniük a Zöld Megállapodás kialakításában." Készen állunk arra, hogy kivegyük a részünket a széndioxid-mentes, nagy gazdasági átalakulásból Európában, és támogatását kérjük ezen célkitűzések végrehajtásában.

Tisztelettel:

Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere
Gergely Karácsony, Budapest főpolgármestere
Zdeněk Hřib, Prága főpolgármestere
Rafał Trzaskowski, Varsó főpolgármestere
Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere
Michael Ludwig, Bécs polgármestere és kormányzója
Johan Remkes, Hága polgármester-helyettese
Kostas Bakoyannis, Athén főpolgármestere
Anna König Jerlmyr, Stockholm főpolgármestere
Oļegs Burovs, Riga főpolgármestere
Remigijus Šimašius, Vilnius főpolgármestere
Mihhail Kõlvart, Tallinn főpolgármestere
Fernando Medina, Lisszaboni főpolgármester
Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere
Zoran Radojičić, Belgrád főpolgármestere

2020. február 11."

 

Peter Feldmann, Frankfurt polgármestere
Jaroslav Polaček, Kassa polgármestere Giuseppe Sala, Milánó polgármestere
Ada Colau, Barcelona polgármestere
Mohamed Ridouani, Leuven polgármestere
Minna Arve, Turku polgármestere
Matteo Ricci, Pesaro polgármestere
Alessandro Ghinelli, Arezzo polgármestere
Aleksandra Dulkiewicz, Gdansk polgármestere
Roland Ries, Strasbourg polgármestere
Thomas Geisels, Düsseldorf polgármestere
Tadeusz Truskolaski, Bialystok polgármestere
Jordi Ballart Pastor, Terrassa polgármestere
Ritva Viljanen, Vantaa polgármestere
Päivi Laajala, Oulu polgármestere
Ana Gonzalez, Gijón polgármestere
Lauri Lyly, Tampere polgármestere
Ulrich Maly, Nürnberg polgármestere
Pekka Timonen, Lahti polgármestere
Juan María Aburto, Bilbao polgármestere