Karácsony nem folytatja a Tarlós által indított pert az Egyenlő Bánásmód Hatóság ellen

Megszüntette a Városháza azt a korábban, még Tarlós István által kezdeményezett pert, amelyet az előző városvezetés az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egyik döntése ellen indított. Az EBH azért marasztalta el a fővárost, mert kiderült, hogy a Főpolgármesteri Hivatal blokkolja az LMBTQI témájú honlapok elérését számítógépes hálózatából. Az új városvezetés azért állt el a pertől, mert fontosnak tartja a párbeszédet és a civil hangokat. Nem akadályozni akarja, hogy munkatársai hozzáférjenek a civil szervezetek szakmai anyagaihoz, hanem elősegíteni azt. A korábban az EBH-hoz forduló Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervezető Szivárvány Misszió Alapítvány üdvözli a főváros döntését.

A nagy sajtóvisszhangot kavaró eljárás során a Tarlós által vezetett Főpolgármesteri Hivatal legfőbb érve az volt, hogy a Hivatal munkatársainak az LMBTQI témájú oldalak elérésére a munkájukhoz nincs szükség. Ennek az érvelésnek az ellentmondására mutatott rá a Háttér Társaság: szerintük a Hivatal által becsatolt dokumentumból kiderült, hogy számtalan a munkavégzéshez nem szükséges internetes oldal, így például szórakoztató videók és aukciós oldalak is elérhetőek a hivatali gépekről.

Ráadásul a hátrányos megkülönböztetésnek kitett csoportok érdekérvényesítő szervezeteinek kiadványaira, sajtóanyagaira a Hivatal munkatársainak az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében igenis szükségük van. Ezt támasztotta alá, hogy más hátrányos helyzetű csoportokkal, romákkal, nőkkel, fogyatékossággal élő emberekkel foglalkozó oldalak elérhetők is voltak, a Főpolgármesteri Hivatal csak az LMBTQI témájú oldalakat, köztük a jogvédő szervezetek oldalait blokkolta.

Az EBH megállapította, hogy a korábbi vezetésű Főpolgármesteri Hivatal magatartása szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg az érintett szervezetekkel szemben, továbbá hogy a Hivatal magatartásával az egész LMBTQI közösségnek hátrányt okozott, illetve megalázta őket.

Az EBH több szankciót is kiszabott a Főpolgármesteri Hivatalra, ugyanakkor ők közigazgatási perben támadták meg a határozatukat. Ettől a pertől álltak el Karácsonyék, és egyúttal vállalták, hogy sem az  LMBTQI, sem más civil szervezetek oldalait nem fogják blokkolni a  jövőben.

"A civil szervezeteknél felhalmozott tudást bűn lenne nem használni egy város vezetésétől, ezért mi nem is szeretnénk ebbe a hibába esni. Azt is megígérhetjük, hogy sem az LMBTQI, sem más sérülékeny csoporttal szemben nem fogunk diszkriminációt alkalmazni a Városháza falain belül és kívül sem"- nyilatkozta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

- A kezdetektől egyértelmű volt, hogy az LMBTQI szervezetek oldalainak blokkolása diszkriminatív, jogszerűtlen és ésszerűtlen. Üdvözöljük, hogy a Városháza visszalép a pertől. - mondta el Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. 

Hírek

RSS megtekintés