Tovább nő az alacsonypadlós járművek részaránya az 1-es villamos vonalán a nyár elejétől

A nyár elejétől munkanapokon is közlekednek Combino villamosok a nemrég felújított és meghosszabbított 1-es villamos vonalán, tovább növelve a korszerű, akadálymentes közösségi közlekedési lehetőségeket a Hungária-körgyűrűn. A Nagykörútról ismerős járművek 2016 decembere óta hétvégi napokon az 1-es villamosvonal szolgáltatási színvonalát is emelik, sőt, idén február óta hétvégén kizárólag alacsonypadlós villamosok járnak a vonalon.

A BKK a BKV Zrt-vel együttműködve dolgozik az akadálymentes közösségi közlekedési lehetőségek részarányának növelésén. Ennek következő lépéseként a nyár elejétől már nemcsak hétvégén, de hétköznap is utazhatnak Combinókkal az 1-es villamos vonalán. Ezzel tovább javul a vonal szolgáltatási színvonala, hiszen a 2016 márciusa óta közlekedő vadonatúj CAF-villamosokhoz hasonlóan a Combinók is alacsonypadlós, légkondicionált, a kor elvárásainak megfelelő utazási körülményeket biztosító szerelvények.

A szolgáltatásfejlesztés mellett a BKK és a BKV célja a rendelkezésére álló eszközök optimális kihasználása is – a nagykörúti villamosok ezen törekvések mentén már tavaly december óta járnak a Hungária-körgyűrűn. A 2014 végére felújított 1-es vonalon minden megállóhelyet akadálymentessé alakítottak, a 2015 márciusában átadott, meghosszabbított dél-budai szakaszt pedig eleve alacsonypadlós szolgáltatáshoz tervezték, így nemcsak a járművek, de a teljes infrastruktúra lehetővé teszi a vonal használatát a mozgásukban korlátozottak számára is.  

A BKK fokozatosan vezette be az 1-es villamos teljes hétvégi akadálymentesítését: 2016. december közepétől még csak két Combino közlekedett szombaton és vasárnap a Hungária-körgyűrűn, 2017 februárja óta azonban már kizárólag alacsonypadlós villamosokkal – a vadonatúj CAF-okkal és a Combinókkal – lehet utazni a vonalon.

A BKK kiemelt célja a fővárosi közösségi közlekedési járműállomány, a megállóhelyek és a közterületek folyamatos akadálymentesítése. Ezen cél mentén állított forgalomba az utóbbi években több száz új, illetve használt, jó állapotú akadálymentes autóbuszt, továbbá 36 új trolibuszt és a 47 új CAF villamost. A nagykörúti 4-es és 6-os vonal mellett a budai fonódó villamoshálózat kiépítése, majd a tavaly nyáron és ősszel végzett villamosperon-felújítási munkák elkészülte óta immár a 17-es és a 19-es villamos vonalán is szinte kivétel nélkül akadálymentesek a megállóhelyek. A BKK a fővárosi járatok menetrendjét úgy alakítja, hogy az alacsonypadlós buszok, trolik, villamosok a lehető legtöbbet vegyenek részt a forgalomban. Hétvégéken mind a troli-, mind az autóbusz-hálózaton már csak akadálymentes járművek közlekedését rendeli meg a szolgáltatóktól. A BKK „Akadálymentesen Budapesten” oldalán további információk olvashatók a fővárosi akadálymentes közlekedési lehetőségekről: http://bkk.hu/akadalymentes/ 

Budapesti Közlekedési Központ